Mii de bugetari reclamă scăderi de venituri. Printre ei – grefieri, polițiști, bugetari cu normă redusă. Miniștrii nu văd să fie probleme

7 februarie 2018, 19:33

Primii care au cerut explicații Ministerului Muncii au fost grefierii. Sindicaliștii susțin că peste 80% dintre angajați vor avea venituri mai mici.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, susține însă că salariile grefierilor au fost calculate greșit: „Nu există vreo variantă ca din cauza transferului contribuțiilor să scadă vreun salariu în mediul bugetar. Exclus, exclus, exclus!”

Neclarități au apărut și la Ministerul de Interne. Nu se mai acordă un spor de 40% de care au beneficiat 8.000 de polițiști, pe motiv că nu mai există bază legală. Dar apar alte facilități, promite ministrul Carmen Dan.

Venituri mai mici reclamă și bugetarii care lucrează cu normă redusă. Problema a apărut după ce angajații part-time au fost obligați să plătească contribuții sociale pentru norma întreagă. Numai în învățământul preuniversitar sunt afectați peste 20.000 de lucrători, susțin sindicaliștii.

Guvernul pregătește o ordonanță prin care bugetarii care lucrează part-time vor beneficia de măsuri compensatorii. Măsura este discriminatorie față de sectorul privat, acuză patronatele și sindicatele.

Și opoziția critică intiațiva.

Ordonanța prin care sunt acordate compesații pentru bugetarii care lucrează cu normă redusă ar urma să fie adoptată joi, conform unor surse.

Cartel ALFA a anunțat că va sesiza Avocatul Poporului pentru a bloca aplicarea actului normativ.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite