Mihnea Costoiu la TVR: Când vom ști că ne trebuie profesori? Cu două zile, cu trei zile, cu o săptămână înainte de începerea anului? 30 de mii de studenți intră pe poartă. Cum facem testarea, cum luăm temperatura?

Universităţile dezbat propriile scenarii de desfășurare a cursurilor şi au tot mai multe întrebări legate de normele sanitare pe care trebuie să le respecte. Rectorul Universității Politehnica din București, Mihnea Costoiu, a explicat la TVR care sunt marile întrebări fără răspuns ale momentului, nu doar din perspectiva universitară, ci și din cea preuniversitară, unde regulile sunt mult mai rigide. "Când vom ști că ne trebuie profesori? Cu două zile, cu trei zile, cu cinci zile, cu o săptămână înainte de începerea anului universitar? Fără să avem condițiile sanitare nu putem impune reguli, din regulile sanitare se naște numărul de copii la clasă, la curs, se naște numărul de norme, se naște numărul de profesori", a atras atenția Costoiu.

11 August 2020, 11:24 (actualizat 11 August 2020, 13:36) | Mihaela Carpea |
Rectorul Universității Politehnica, Mihnea Costoiu, invitat la TVR
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În cămine se vor putea caza mult mai puţini studenţi de la toamnă.

"Este extrem de important ca studenții să vină la școală. Însă în măsura în care nu avem norme foarte clare, decizia finală se întârzie pe zi ce trece, ca și decizia cu privire la cămine. Câți studenți avem voie să cazăm într-o cameră de cămin? Cel mai mare campus universitar din această parte a lumii este la Politehnica din București. Toată lumea din țară știe de campusul Regie, spre exemplu. Avem voie să cazăm un student? Asta înseamnă că Politehnica va caza 4 mii de studenți în loc de 16 mii, cât a cazat până acum", a explicat rectorul.

"Sunt întrebări la care ar fi trebuit să avem răspuns de foarte multă vreme, pentru că problema cea mai mare nu este a spațiilor, nu este a distanțării sociale (...). Devine o problemă majoră lipsa de profesori, pentru că dacă vom avea, gândiți-vă că vom avea dublate seriile sau triplate grupele, semigrupele șamd - va trebui un număr mare de profesori și în învățământul universitar, dar și în învățământul preuniversitar. Când vom ști că ne trebuie profesori? Cu două zile, cu trei zile, cu cinci zile, cu o săptămână înainte de începerea anului universitar? Fără să avem condițiile sanitare nu putem impune reguli, din regulile sanitare se naște numărul de copii la clasă, la curs, se naște numărul de norme, se naște numărul de profesori", a adăugat Mihnea Costoiu.

El a atrage atenția că în învățământul preuniversitar situația este și mai complicată.

"Este mai grav în învățământul preuniversitar, pentru că dacă în universități avem încă flexibilitatea de a aduce cadre didactic pe inclusiv pe ultima sută de metri, scuzați-mi această comparație, în învățământul preuniversitar regulile sunt mult mai stricte. Directorii de școli nu au această flexibilitate. Legea nu le oferă această flexibilitate, să poată să ia decizii foarte rapid", a detaliat rectorul, fost ministru delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică.

Pentru a putea stabili regulile finale, universitarii aşteaptă ghidurile specialiştilor din sănătate.

"Dacă facem, de exemplu, testare epidemiologică, Politehnica are 30 de mii de studenți. Gândiți-vă că 30 de mii de studenți intră pe poartă în acest moment la dvs. aici sau la Politehnică și trebuie să facem testare epidemiologică, să luăm temperatura (...). Cum facem acest lucru? Nu știm cu m facem dezinfectarea. Avem 600.000 de mp utili. 600.000! Cum facem curățenia? Spălăm fiecare masă, fiecare utilaj, fiecare calculator șamd? Avem lămpi cu ozon, avem lămpi cu ultraviolete, avem instalație cu ozon, deci să achiziționăm - am achiziționat și vom achiziționa în continuare, însă trebuie să știm toate aceste elemente. La cât timp facem dezinfectarea? După fiecare curs, după fiecare laborator, când schimbăm fiecare serie? Lucrurile sunt foarte complicate", a mai atras atenția Costoiu.

Intervenția integrală în cadrul emisiunii "Ca'n viață" în secțiunea VIDEO

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 26°C 24°C
IASI 26°C 26°C
CLUJ 26°C 29°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 28°C 25°C
BRASOV 24°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI