Mihail Mişustin, noul premier al Rusiei. Potrivit analiștilor, este o mișcare prin care Vladimir Putin vrea să-și mențină puterea

Rusia are un nou prim ministru. Deputații Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, l-au confirmat fără probleme pe șeful Fiscului, Mihail Mişustin, în funcția de premier.

16 Ianuarie 2020, 18:23 (actualizat 16 Ianuarie 2020, 20:04) |
$article.media.images[0].description
Noul premier rus "

Cu un număr de 383 de voturi, niciunul împotrivă și 41 de abțineri, Mihail Mişustin a primit votul de încredere din partea Parlamentului pentru a conduce noul guvern. Singurii care s-au abținut au fost comuniștii.

Ghenadi Ziuganov, liderul comuniştilor din Rusia: "Noi ne abţinem să votăm pentru sau împotrivă. Vom analiza ulterior ce program şi ce componentă a guvernului vor prezenta Mișustin şi preşedintele."

În scurtul său discurs din Duma de Stat, premierul desemnat a citat practic din discursul celui care l-a desemnat, liderul de la Kremlin.

Mihail Mişustin, premierul desemnat: " Preşedintele a ordonat guvernului să fie avangardă dezvoltării ţării, să asigure creşterea economică, să creeze noi locuri de muncă. Asta este baza unei politici sociale eficiente şi evident fără o creştere economică, dezvoltarea componentei sociale a ţării va bate pasul pe loc."

Ca șef al Fiscului, Mihail Mişustin s-a evidențiat prin aducerea banilor din taxe și impozite la buget. Analiștii, chiar și cei din Rusiaș susțin însă că Vladimir Putin urmărește un singur lucru: să rămână la putere.

Mașa Lipman,  analist politic, Centrul Carnegie, Moscova: "Obiectivul este extrem de clar. Obiectivul este ca sistemul să rămână stabil, iar Putin să-şi menţină puterea şi să rămână ceea ce a fost în ultimii 20 de ani, cel mai important politician din ţară, cel care ia decizia finală, un lider necontestat, neprovocat, fără alternativă."

Rușii de rând nu știu mare lucru despre Mihail Mişustin.

Încă nu este clar dacă vor fi modificări majore în componența noului guvern. Premierul Mihail Mişustin urmează să facă evaluări pentru fiecare minister, după care va veni cu lista de propuneri.

Demiterea lui Dimitri Medvedev din fruntea executivului nu trebuie percepută ca o schimbare majoră în politica rusă. Putem vorbi despre o primă etapă din procesul de formatare a sistemului de putere creat de Vladimir Putin. Este evident că actualul lider de la Kremlin vrea să aibă controlul absolut și după ce își termină mandatul de președinte. Sub ce formă Vladimir Putin va conduce Rusia și după 2024, rămâne de văzut.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 5°C
IASI 7°C 1°C
CLUJ 1°C -2°C
CONSTANTA 7°C 4°C
CRAIOVA 8°C 2°C
BRASOV 3°C -2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI