CORESPONDENȚĂ DIN RUSIA

Mihail Gorbaciov a fost înmormântat la Moscova, fără funeralii de stat. Viktor Orban, singurul lider european care a participat

Rușii i-au spus adio astăzi ultimului președinte sovietic. Înmormântarea lui Mihail Gorbaciov a avut loc fără fast, iar pe ultimul său drum a fost condus de câteva zeci de moscoviți. Vladimir Putin a invocat agenda încărcată și nu a venit la ceremonia de la Casa Sindicatelor, unde dimineață a fost depus Mihail Gorbaciov. A mers însă fostul președinte Dmitri Medvedev. Mihail Gorbaciov, care a murit la vârsta de 91 de ani, a fost pentru ruși omul care a pierdut un imperiu. Pentru restul lumii, a fost omul care a pus capăt regimului opresiv comunist.

03 Septembrie 2022, 10:08 (actualizat 03 Septembrie 2022, 18:59) Știrile TVR |

O coadă de aproximativ un kilometru s-a format cu mult înainte de ora 10.00, când s-a deschis ala Coloanelor pentru ceremonia de rămas bun. Mii de oameni au trecut în semn de omagiu și au lăsat flori în fața sicriului cu corpul neînsuflețit al lui Mihail Gorbaciov. Și tineri și oameni vârstnici recunosc că Gorbaciov a vrut să schimbe în bine istoria Rusiei.

Occidentul l-a perceput pe Gorbaciov ca pe un om la păcii. În Rusia, însă, oamenii îl cred răspunzător pentru destrămarea URSS și dezastrul economic ce a urmat. Poate de aceea nu s-a decretat doliu național după moartea lui Gorbaciov, iar înmormântarea a avut doar câteva elemente din funeraliile de stat, printre care și garda de onoare.

Oamenii care au venit să își ia rămas bun de la Mihail Gorbaciov au fost nevoiți să treacă mai multe filtre de poliție. În zonă este desfășurat un impresionant dispozitiv de securitate tocmai pentru a evita și descuraja orice acțiune de protest.

O simplă coală de hârtie, dacă o porți în mână, poate fi considerată acțiune de protest, iar poliția intervine fără niciun menajament.

Discuțiile din mulțime se fac cu voce scăzută și puțini au curajul să vorbească sincer despre situația geopolitică actuală.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a fost singurul lider european care a venit la funeraliile lui Mihail Gorbaciov. Oficial, nu s-a confirmat că Orban s-ar fi întâlnit și cu Vladimir Putin. La cimitirul Novodevici, ceremonia funerară a fost mai restrânsă: au participat doar rudele și prietenii apropiați.

ACTUALIZARE Singurul șef de stat care a venit la catafalcul fostului lider sovietic a fost Viktor Orban, premierul Ungariei.

ACTUALIZARE Delegațiile misiunilor diplomatice în Rusia depun buchete de flori la sicriul fostului președinte sovietic.

Aproximativ 2.000 de persoane au venit într-un interval de două ore să aducă un ultim omagiu lui Mihail Gorbaciov, în Sala Coloanelor din Casa Sindicatelor, unde este depus sicriul acestuia. Oamenii trebuie să treacă de filtrele de securitate ale poliției.

ACTUALIZARE O femeie, care a scos o coală albă A4, a fost fotografiată de un trecător. Acesta a turnat-o la poliție, care a luat-o și a dus-o într-o dubă.

Un dispozitiv impresionant de securitate, format din polițiști și trupe antitero, se află în apropierea clădirii unde are loc înmormântarea fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov.

Oamenii care vor să își ia rămas bun de la Mihail Gorbaciov o pot face timp de două ore.

La baza deciziei președintelui Vladimir Putin de a nu participa la funeralii stau, probabil, în primul rând riscurile de securitate. Ar fi trebuit eliberat jumătate de oraș pentru ca prezența actualului lider de la Kremlin să se facă în siguranță. Un alt motiv al absenței lui Putin ar fi faptul că, în Extremul Orient Rus au început exercițiile militare Orient 2022, iar Vladimir Putin va participa la faza activă a operațiunilor, pe 6 septembrie, în regiunea Vladivostok, conform anunțului făcut de Kremlin. Înainte de a ajunge în Vladivostok, președintele rus vrea să viziteze peninsula Kamceatka. Înainte de plecarea sa, pe 1 septembrie, Putin a depus un buchet de trandafiri la sicriul lui Gorbaciov, la morga spitalului unde acesta a încetat din viață.

Niciun politician european de rang înalt nu este aşteptat să participe la funeraliile ultimului lider sovietic Mihail Gorbaciov, sâmbătă, la Moscova.

În pofida înaltei aprecieri faţă de Gorbaciov la Londra, Paris şi Berlin, pentru faptul că el a permis să se pună capăt Războiului Rece care diviza continentul european, invazia rusă asupra Ucraina a deteriorat puternic relaţiile cu Moscova.

Sancţiunile impuse împotriva Rusiei şi contramăsurile ruse au suspendat de asemenea toate zborurile comerciale dintre Rusia şi statele membre ale Uniunii Europene.

Rusia a reacţionat la restricţiile împotriva liderilor săi plasând politicieni occidentali pe lista neagră. Premierul britanic în exerciţiu Boris Johnson şi cei doi potenţiali succesori ai săi au cu toţii interzisă intrarea în Rusia.

Cancelarul federal german Olaf Scholz a spus că nu a primit nicio invitaţie la funeraliile lui Gorbaciov, iar predecesoarea lui, Angela Merkel, a refuzat una pe motiv că s-a accidentat la genunchi.

Ambasadori şi diplomaţi vor fi prezenţi la funeralii. Preşedintele francez Emmanuel Macron va fi reprezentat de ambasadorul Franţei în Rusia, Pierre Levy.

Ambasadorul Germaniei, Geza Andreas von Geyr, a fost testat pozitiv pentru coronavirus şi va fi reprezentat de adjunctul său.

Ambasadorul SUA în Rusia, John Sullivan, este aşteptat să participe la funeralii.

Fiica lui Gorbaciov, Irina, a anunţat că funeraliile vor fi unele modeste. Trupul lui Mihail Gorbaciov a fost expus publicului în Sala Coloanelor din Casa Sindicatelor, rezervată personalităţilor ilustre. Tot acolo a fost depus şi trupul lui Stalin la moartea acestuia în anul 1953, iar mai înainte şi fondatorul URSS, Vladimir Ilici Lenin, a avut funeraliile în acelaşi loc. Ultimul politician rus a cărui ceremonie funerară a fost organizată în acea sală este Vladimir Jirinovski, decedat anul acesta în aprilie.

Mihail Gorbaciov va fi a fi înhumat alături de soţia sa, Raisa, în cimitirul Novodevicie. Zeci de politicieni de rang înalt, scriitori şi intelectuali ruşi sunt înmormântaţi în acest cimitir creat în secolul al XVI-lea, printre ei fiind şi Boris Elţîn, primul preşedinte al Rusiei după destrămarea URSS şi rival al lui Mihail Gorbaciov.

Însă, dintre preşedinţii sovietici, Nikita Hruşciov este singurul înmormântat acolo, majoritatea odihnindu-se între zidurile Kremlinului.

Însă, chiar dacă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că vor fi "elemente de funeralii de stat" în timpul ceremoniei, inclusiv o gardă de onoare în Sala Coloanelor din Casa Sindicatelor, funeraliile lui Gorbaciov sunt mult mai modeste decât cele ale lui Boris Elţin, care a murit în 2007.

Slujba de înmormântare a lui Elţin au avut loc în Catedrala Iisus Mântuitorul, unde mulţimi de oameni s-au perindat prin faţa sicriului cu trupul neînsufleţit al fostului preşedinte, iar Vladimir Putin a susţinut atunci un discurs funerar.

Kremlinul a declarat că Putin lucrează sâmbătă şi este prea ocupat pentru a asista la ceremonie, dar el s-a deplasat joi la morga spitalului unde a murit Gorbaciov, depunând un buchet de flori lângă sicriul acestuia. Nicio zi de doliu nu a fost declarată în Rusia.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 2°C 4°C
CONSTANTA 4°C 5°C
CRAIOVA 7°C 8°C
BRASOV 0°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI