Cutremurele din Banat, influențate de seismele din Turcia

7 iunie 2023, 18:50

Cutremurul de 5,2 care a avut epicentul lângă Arad s-a simţit pe o rază de peste 100 de kilometri, în România şi alte trei ţări vecine.

Constantin Ionescu, director general, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică Pământului: Cutremurul s-a produs la adâncimea de 5,6 kilmetri, cu o magnitudine de 5,2. Intensitatea cutremurului în zona epicentrală a fost de 7 grade Mercalli. Cutremurul s-a simțit la Arad și în orașele apropiate, cum ar fi Lipova, cu intensități de 6 grade Mercalii. S-a simțit în orașe cu distanțe mai mari de 100 de kilometri, cum ar fi Oradea, Cluj sau zona de sud a României, cu intensități de 4 grade. De asemenea avem informații că s-a simțit în Ungaria, Croația, Serbia.

Din 22 mai, în vestul României a fost o serie de miscări seismice: 19 au fost de magnitudine 2 sau mai mare. Banatul este o zonă seismică unde, în istorie, au fost mai multe cutremure simţite de populaţie. Specialiştii au aflat şi care este sursa mişcărilor tectorice de acum.

Mihail Diaconescu, cercetător ştiinţific: Sursa stresului în această zonă este dată de împingerea microplăcii Adriatice spre nord și rotirea spre est, concomitent. Asta pune o presiune enormă pe Munții Dinarici, care o transmite imediat la nord și est către Bazinul Panonic. De dată asta a găsit această zonă, la nord de Mureș, până în Munții Zarandului.

Împingerea microplăcii Adriatice este datorată cutremurelor din Turcia. Pentru că am urmărit imediat după cutremurele de 7-8 din Turcia să văd unde apar imediat primele cutremure. Primele cutremure au apărut în bazinul Marii Mediterane, care s-au deplasta Cipru, sudul Greciei, Sicilia, Italia de Sud,, Centrală și de Nord, Coasta Dalmată.

Banatul, în general, dacă vă uitați pe o hartă cu distribuția epicentrelor, este o zona vulnerabilă. La Banloc-Voiteka au avut loc în 1991 vreo 2 cutremure de 6, tot în cadrul unei secvențe seismice. A mai fost în zona Orșova-Moldova Nouă altă secvență seismică cu un cutremur peste 5. La Mehadia, aproape de Băile Herculane. La Teregova, iarăși o secvență cu un cutremur foarte aproape de 5.

Și în Gorj au fost, în primăvară acestui an, o serie de cutremure, dar experții consideră că acestea nu sunt un efect al puternicelor cutremure din Turcia. Nici zona Vrancea, care produce cele mai puternice cutremure în România, nu a fost, până acum, influențată de activitatea seismică din ţările vecine. românia are însă mai mutle zone în care se pot produce curtremure: Dobrogea, Făgăraș, Valea Oltului, Suceava.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă