Mihai Viteazul, Horea, Cloşca şi Crişan, declaraţi martiri şi eroi ai naţiunii române. Legi promulgate de președinte

Mihai Viteazul Horia Cloșca și Crișan
Mihai Viteazul Horia Cloșca și Crișan
21 iulie 2020, 18:14

Mihai Viteazul, domn al Ţării Romaneşti şi al Moldovei şi Principe al Transilvaniei, a fost declarat martir pentru rolul marcant pe care l-a avut în săvârşirea Primei Uniri a poporului român şi pentru curajul şi sacrificiul său marcant în istoria României, se arată în lege. Iar data de 27 mai a fost aleasă pentru ceremoniile anuale dedicate marelui domnitor.

Președintele Klaus Iohannis a mai promulgat și legea prin care Horea, Cloşca şi Crişan sunt declaraţi martiri şi eroi ai naţiunii române.

„Se declară martiri şi eroi ai naţiunii române Vasile Nicula, Ion Oargă şi Gheorghe Crişan, cunoscuţi popular sub numele Horea, Cloşca şi Crişan, pentru rolul, curajul, eroismul şi sacrificiul lor din timpul răscoalei ţărăneşti din anul 1784”, se arată în lege.

În cinstea lor, vor avea loc ceremonii anuale pe 2 noiembrie.

Pentru a sublinia continuitatea sacrificiilor poporului român din Munţii Apuseni şi în tradiţia eroilor martiri Horea, Cloşca şi Crişan, la data de 8 noiembrie, se va comemora Ziua Martirilor Români de la Beliş, mai prevede textul actului normativ.

Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestor sărbători, prevede legea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite