Mihai Tudose, în vizită la Chişinău: România rămâne un avocat, un susținător fervent al Moldovei pe plan internațional

21 iulie 2017, 10:33

Premierul României reconfirmă susţinerea pentru Republica Moldova în parcursul său european. Vizita lui Mihai Tudose la Chişinău a avut loc la scurt timp dupa ce Moldova şi-a schimbat sistemul electoral. Modificările la legea electorală au generat proteste pro și contra, dar și o atenționare de la Bruxelles privind sistarea asistenței financiare. Premierul Mihai Tudose a precizat la conferința comună de presă cu omologul său, Pavel Filip, că România rămâne avocatul Republicii Moldova pe plan internațional.

Dintre proiectele comune discutate de cei doi șefi de guvern, prioritate a avut gazoductul Iaşi-Ungheni, cu prelungire până la Chişinău, care ar trebui să fie dat în exploatare la sfârşitul anului 2018.

Odată cu premierul Mihai Tudose, la Chişinău au ajuns 96 de microbuze şcolare destinate pentru instituţiile din aproape toată Republica Moldova. Trei dintre ele vor ajunge la şcolile cu predare în limba română din regiunea transnistreană.

Pavel Filip: În pofida unor declarații tari care se mai fac  la Chișinău, Moldova știe care îi sunt adevărații prieteni și știe care este adevăratul ei drum, acest drum este spre Europa

Premierul moldovean a spus în conferința de presă de la Chișinău că a avut cu omologul său, Mihai Tudose, un dialog sincer, deschis și prietenos.

Pavel Filip a subliniat că Republica Moldova și România au foarte multe proiecte împreună pe care își dorește să le continue. Premierul moldovean a transmis mulțumiri premierului României pentru sprijinul pe care țara noastră îl acorda.

Nu este o simplă relație bilaterală, nu este o simplă relație între două state vecine, este o relație mult mai profundă, o relație de suflet, pentru că vorbim aceeași limbă, pentru că avem aceeași cultură, pentru că avem aceeași istorie (…)

În pofida unor declarații tari care se mai fac de unii oficiali de la Chișinău, Moldova știe care îi sunt adevărații prieteni și știe care este adevăratul ei drum, acest drum este spre Europa și spre valorile care definesc spațiul UE. Dincolo de culoarea politică a guvernelor de la București, atitudinea față de Republica Moldova nu s-a schimbat niciodată (…)

Premierul moldovean a mai spus a confirmat interesul comun de a extinde și a a profunda cooperarea bilaterală în domeniu comercial – economic. România este principalul partener economic pentru Moldova. Ne bucurăm că tot mai multe produse moldovenești se regăsesc pe piața din România și tot mai multe investiții românești se regăsesc în Moldova.

Au fost discuții și despre construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, este vorba despre securitatea și independența energetică a Republicii Moldova, a subliniat Pavel Filip care a anunțat că proiectul tehnic este gata în câteva săptămâni. Premierul moldovean și-a exprimat speranța ca până la sfârșitul lui 2018 acest gazoduct să fie funcțional.

Filip a mulțumit României pentru împrumutul nerambursabil de 100 de milioane, reconstrucția grădinițelor, donarea de microbuze, proiectul SMURD,  renovarea Muzeului de Artă, burse le acordate studenților, pentru dezvoltarea infrastructurii de transport- podul de la Unghieni.

În finalul discursului său, Pavel Filip a declarat că a fost reconfirmată continuitatea angajamentelor.

Mihai Tudose: România rămâne un avocat, un susţinător fervent al Moldovei pe plan internaţional.

Prim-ministrul României Mihai Tudose a arătat că faptul că prima sa vizită oficială în străinătate este în Republica Moldova reprezintă o declarație a atașamentului față de Moldova și față de Guvernul Filip.

Am declarat la începutul mandatului că prima mea vizită la începutul mandatului, ca prima mea vizită va premier într-o țară va fi în Moldova, ca o declarație publică despre atașamentul guvernului față de Moldova, față de guvernul condus de domnul Filip, față de eforturile extraordinare care au fost făcute de către Moldova.

Reformele au fost grele, ca orice reformă, dar încep să aducă roade, în nivelul de trai, în stabilitate, în funcționarea unor instituții. Romania înțelege să fie aproape și să sprijine guvernul din Republica Moldova.

Microbuzele de afara, nu sunt niște microbuze, ci un gest, un ajutor pentru accesul la educație al unor copii, care sperăm că după ce folosesc aceste microbuze se vor înscrie ca miile de tineri care studiază în București.

Premierul Mihai Tudose a mai declarat că a convenit cu omologul său din Republica Moldova, Pavel Filip, asupra unei şedinţe comune de Guvern, la toamnă, la Chişinău. 

Am stabilit, de asemenea, cu domnul prim-ministru o şedinţă comună de Guvern în toamnă la Chişinău şi până atunci întâlniri lunare la nivel de echipe de miniştri pentru a impulsiona proiectele comune.

Premierul român a reiterat, în context, că România rămâne un avocat, un susţinător fervent al Moldovei pe plan internaţional.

Tudose a menţionat şi faptul că la Chişinău se găsesc patru înalţi oficiali europeni, români, foşti miniştri, care sunt ‘avocaţii buni ai intereselor Moldovei’, menţionându-l în acest sens pe fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu.

Este un efort comun, dar este nevoie de continuare, de stabilitate, fiindcă toate eforturile făcute de către Guvernul din moldova și de către Guvernul din București pentru a ajuta, dacă nu au și o finalitate în câțiva ani să parcurgem cât mai repede drumul către UE, pe care este înscrisă Moldova, este păcat să fi fost atâtea eforturi inutile.

Întrebat despre votul de ieri din Parlamentul de la Chișinău cu privire la proiectul sistemului electoral mixt, Mihai Tudose a declarat că schimbarea acestui sistem este un drept al parlamentului. Este schimbarea unui sistem democratic cu alt sistem democratic, sunt multe ţări în lume care au acest sistem electiv, deci nu este nimic ieşit din comun. Ceea ce este ieşit din comun, şi vă spun sincer că şi România a trecut prin aşa ceva, distorsionarea realităţii de cei neprieteni care au ajuns cu mesajul la Bruxelles întors complet. Eu am încredere că instituţiile democratice din Moldova funcţionează şi la întrebarea: ce facem noi ca să ajutăm Moldova?

Cu privire la găsirea unei soluţii pentru cetăţenii moldoveni care au cetăţenie română şi care şi-au dobândit această cetăţenie în perioada în care erau minori şi acum nu-şi mai pot perfecta paşapoartele româneşti, premierul român a precizat că pe agenda Executivului se regăseşte şi acest aspect. 

‘Săptămâna viitoare sau cel târziu în două săptămâni, miniştrii de Interne din România şi Moldova vor avea o întâlnire de lucru pe mai multe teme, începând cu punctele de trecere a frontierei şi…subiectul pe care l-aţi pomenit este foarte important, îl avem şi noi în agendă. Trebuie găsită o soluţie să rezolvăm problema‘, a arătat Tudose.

________

Consolidarea drumului pro-european al Moldovei a fost principalul punct al discuțiilor pe care le-a avut premierul cu omologul sau Pavel Filip. Premierul României se întâlnește și cu președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Mihai Tudose și Pavel Filip s-au întâlnit, la sediul Guvernului din Chişinău, pentru discuţii tête-à-tête, urmate de convorbiri în plenul celor două delegaţii guvernamentale.

Mihai Tudose şi Pavel Filip au susținut o conferinţă de presă comună, apoi Tudose a participat la ceremonia de donare a 96 de microbuze şcolare acordate de Guvernul României autorităţilor din Republica Moldova.

Vizita ministrului are loc într-un contextul unor manifestatii pro şi contra la Chişinău, după ce Parlamentul a aprobat proiectul sistemului electoral mixt.

Legea votată ieri a fost imediat promulgată de preşedintele Igor Dodon. Sistemul mixt de vot presupune că 50 de deputaţi vor fi aleşi pe listele de partid şi 51 în circumscripţiile uninominale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite