Mihai Tudose și-a dat demisia din funcția de premier. „Partidul a hotărât că e nevoie de alt guvern (…) Plec cu fruntea sus”

15 ianuarie 2018, 11:42

ACTUALIZARE 23.25 Mihai Tudose a părăsit Palatul Victoria.

ACTUALIZARE 22.45 Premierul Mihai Tudose și-a înaintat luni seară demisia din funcție, urmând ca, potrivit legii de organizare și funcționare a guvernului, să fie transmisă Administratiei Prezidențiale, în cursul zilei de marți, o adresă oficială în acest sens, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul Palatului Victoria.

Conform procedurilor, președintele României, Klaus Iohannis, va lua act de demisia din funcție a prim-ministrului Mihai Tudose și va emite decretul de vacantare a postului, precum și decretul de numire a unui alt membru al guvernului ca prim-ministru interimar pentru a îndeplini atribuțiile prim-ministrului pana la formarea noului executiv.

Ambele decrete prezidențiale vor intra în vigoare odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial.

ACTUALIZARE 22.27 Declarație Liviu Dragnea – puncte principale

„A fost o discuție lungă, serioasă, cu foarte multe lucruri spuse, profundă chiar, în care s-a discutat foarte deschis, nu contondent, dar foarte deschis și, în final, s-a supus la vot propunerea ca primul ministru să demisioneze. O hotărâre adoptată cu 60 de voturi pentru, 4 abțineri, 4 voturi împotrivă și Mihai Tudose care nu a votat. La începutul ședinței Mihai Tudose a spus că, dacă CExN îi va cere să demisioneze, o va face, așa cum a spus atunci când a fost investit”, a indicat Dragnea.

Marți, la ora 11.00, Comitetul Executiv Național se va întruni din nou. Vor fi luate în discuție propuneri de nominalizare.

„De asemenea, am hotărât tot în seara asta ca mâine, la ora 11.00, colegii să revină în CExN pentru a avea loc o discuție deschisă, transparentă și lungă dacă e nevoie, pentru a se discuta propuneri de nominalizare, propuneri pentru a face propunerea de prim-ministru, în așa fel încât după această discuție să avem cât mai puține motive să ne temem că vom mai ajunge a treia oară în situația în care am ajuns astăzi”.

„Au fost mai multe reproșuri, nu le pot reproduce pe toate aici că ar însemna să mai stăm 5 ore. Concluzia generală a fost că nu se mai poate continua așa pentru că există o stare conflictuală între partid și guvern, cât și în interiorul guvernului”.

Au fost referiri la ultimele apariții televizate, potrivit lui Dragnea. La starea de tensiune creată au contribuit și unii colegi de partid care „au produs scrisori, postări (…) chestiuni care trebuiau discutate în partid”.

Se pare că eu am mână foarte proastă și nu numai în ceea ce privește propunerile de premier, ci încă în cel puțin 10 cazuri în ultimii ani. Și-atunci le-am spus colegilor mei astăzi că eu nu voi face nicio propunere, a indicat președintele PSD.

El a prezentat modul în care a făcut ultimele două propuneri.

Mâine (…) eu nu voi face nicio propunere, le-am spus, eu voi vota propunerea care iese din dezbatere, dar îmi voi și asuma acest vot, a indicat Dragnea.

El a declarat că e sigur că președintele nu e fericit de situația în care s-a ajuns, dar s-a arătat încrezător că șeful statului va fi de acord cu propunerea majorității.

Colegilor mei le-am spus despre un personaj veninos dintr-o instituție românească care a făcut foarte mult rău și face în continuare foarte mult rău, a mai subliniat Dragnea, indicând că unii miniștri au spus minciuni. Acești miniștri nu vor mai fi în guvern.

Întrebat cine a câștigat astăzi, Dragnea a răspuns: „Partidul”.

ACTUALIZARE 22.09 „Am făcut ce trebuia să fac”, a declarat ministrul de Interne. Întrebată dacă în perioada de interimat va merge mai departe cu destituirile din poliție, Carmen Dan a răspuns: „Voi merge mai departe cu măsurile legale”.

ACTUALIZARE 22.07 Lia Olguța Vasilescu a indicat la „România 9” că PSD va merge la Palatul Cotroceni cu o listă de semnături pentru a-i arăta președintelui că există o majoritate în Parlament.

Nominalizarea va fi cea pentru care semnează toți parlamentarii majorității.

Olguţa Vasilescu: PSD ar putea propune suspendarea președintelui Klaus Iohannis dacă nu va accepta un nou premier social-democrat

ACTUALIZARE 21.40 Mihai Tudose: „Partidul a hotărât că e nevoie de un alt guvern, cu un alt tip de abordare”

„Domnul vicepreședinte Stănescu preia programul”, a indicat Tudose.

„N-am reușit să pierd susținerea partidului, partidul a hotărât că e nevoie de un alt guvern cu alt tip de abordare. Tot timpul este loc de mai bine. Eu nu am dorit să rup partidul, să-l împărțim (…) Poate am și eu vina mea. Așa cum a hotărât partidul, așa cum am spus la început, îmi asum, tot CEx-ul m-a numit, CEx-ul a spus că e loc de mai bine”, a subliniat Mihai Tudose după ședința Comitetului Executiv.

„Eu îmi reproșez că n-am făcut mai mulți kilometri de autostradă, n-am pus mai multe spitale, dar vedeți, astăzi am avut un eveniment fericit – o investiție de 500 de milioane aproape (…) plec cu fruntea sus, n-am închis anul prost, nu regret nimic, colegii au apreciat activitatea guvernamentală”, a explicat Tudose.

„Sunt vicepreședinte și înțeleg că locul nu este amenințat”, a precizat el referitor la poziția în partid de acum încolo.

Întrebat cum va decurge relația cu Liviu Dragnea, Tudose a răspuns: „Acuma e bună. Acuma e cea mai bună”.

„Merg la Palatul Victoria să-mi iau și eu lucrurile de acolo, atâta tot”, a mai arătat Tudose. „Nu voi asigura interimatul”, a precizat el și a admis că astăzi „s-a dat jos din Trabant„, aluzie la o declarație de săptămâna trecută a lui Călin Popescu Tăriceanu.

ACTUALIZARE 21.38 „Sunt chestiuni interne, le-am discutat acolo, important este că Mihai Tudose rămâne în echipă. (…) Premierul a spus foarte clar că rămâne membru de partid”, a declarat Claudiu Manda.

Mâine la ora 11.00 se va discuta cine va fi propunerea de prim ministru.

ACTUALIZARE 21.13 S-a decis prin vot retragerea sprijinului pentru Mihai Tudose. Din 67 de voturi, au fost 4 împotrivă și 4 abțineri. Votul nu a fost secret.

Tudose și-a depus demisia.

Potrivit unor surse, premier interimar va fi ministrul dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene, Paul Stănescu.

ACTUALIZARE 21.00 Potrivit unor surse citate de Ionuț Cristache la „România 9”, s-ar fi votat demiterea lui Mihai Tudose din funcția de premier. Ar fi fost 58 de voturi „pentru”.

ACTUALIZARE 20.00 Au fost aduse mai multe critici guvernului Tudose. Rostite și în cadrul declarațiilor publice, acestea au fost spuse apăsat în spatele ușilor închise.

A existat un moment în care i s-a cerut și ministrului de Interne, Carmen Dan, să explice ce s-a întâmplat. Ea s-a apărat în cadrul CEx.

S-a cerut și un vot secret pentru ca fiecare membru să poată să voteze cum îi cere conștiința. Această chestiune nu a fost deocamdată tranșată, precizează Andreea Dumitrescu.

ACTUALIZARE 19.15 În cadrul Comitetului Executiv s-ar fi cerut deja demisia premierului Mihai Tudose, transmite Andreea Dumitrescu pentru Telejurnal TVR2.

Tudose și Carmen Dan s-au confruntat în cadrul întâlnirii și și-au expus punctele de vedere referitor la situația care a declanșat această criză.

În ședința Comitetului executiv se cere retragerea sprijinului politic pentru Mihai Tudose, la fel cum s-a întâmplat și în cazul lui Sorin Grindeanu.

Potrivit surselor TVR, Mihai Tudose nu dorește să demisioneze.

ACTUALIZARE Telejurnal 17.00 Potrivit informațiilor obținute de TVR, există o scrisoare întocmită de tabăra lui Liviu Dragnea. Semnăturile pe acest document au început să se strângă dimineață, la Palatul Parlamentului.

Rând pe rând, lideri de organizații, membri ai Comitetului Executiv au venit să semneze acest document prin care se cere retragerea sprijinului politic pentru premierul Mihai Tudose, transmite Andreea Dumitrescu. Sunt în jur de 30 de semnături pe acest document, pe care președintele executiv al partidului îl consideră nepotrivit, nestatutar. La fel consideră și Robert Negoiță.

ACTUALIZARE 16.18 Trebuie să fim conștienți că aceste crize nu fac deloc bine țării în primul rând, românilor și, bineînțeles, nici nouă ca partid nu ne fac bine, a declarat Gabriela Firea înainte de ședința Comitetului Executiv.

„Trebuie să ne luăm acum măsuri asiguratorii să nu se mai repete astfel de momente peste câteva luni”, a precizat primarul Capitalei.

Partidul este unul singur, nu-mi face deloc plăcere nici mie și nici colegilor mei de la sectoare, și sunt convinsă că nici colegilor din țară, că despre Partidul Social Democrat se vorbește folosindu-se termenii ‘gașcă’, ‘grupare’, ‘zone de interes’. Nu, noi suntem în Partidul Social Democrat. Nu suntem în gruparea nimănui, în gașca nimănui, în zona nimănui, a conchis Gabriela Firea.

ACTUALIZARE 16.05. Niculae Bădălău, preşedintele executiv al PSD: “Acest guvern se va numi şi va rămâne guvernul Partidului Social-Democrat”. Întrebat cine va fi premier, Bădălău a răspuns: “Eu sper că Mihai Tudose, pentru că nu văd altă soluţie. Cei care vor forţa demisia premierului trebuie să aibă şi soluţii. (…) Oamenii ne-au dat încrederea lor pentru a le face o viaţă mai bună.”

ACTUALIZARE 16.00. “Nu am avut nicio apariţie publică în toată perioada asta, doar am citit scrisori, am urmărit apariţii publice. O să vorbesc acum, la CEx”, a declarat liderul PSD Liviu Dragnea, înainte de şedinţă.

ACTUALIZARE 15.55. Întrebată dacă mai există vreo cale de împăcare cu premierul, ministrul de Interne Carmen Dan a declarat: “Guvernul este unul politic, aşteptăm decizia partidului”.

______________________________________

Partizanii lui Tudose se tem că Liviu Dragnea va forţa retragerea premierului. Iar surse politice vorbesc de 22 de organizații care stau în spatele liderului de partid, însă nu toți vor demiterea cabinetului Tudose. Pe premier îl sprijină mai mulți miniștri și opt organizații județene importante. Între timp, devin tot mai vocali social democraţii care susţin reconcilierea şi le cer combatanţilor să îngroape securea războiului, pentru a preveni ieşirea PSD de la guvernare.

Rezultatul negocierilor purtate de ambele grupări pentru adunarea voturilor necesare în Comitetul Executiv, dar și mini-turneul lui Liviu Dragnea prin filialele moldovene, la braț cu Paul Stănescu, omul care deține cheia finanțării proiectelor locale, par a fi avut efectul scontat. La Vaslui, liderul PSD a făcut calcule și a dat semnalul contraofensivei, sugerând adversarilor săi că au pierdut deja partida.

Liviu Dragnea, președintele PSD: (n.r., întrebare: E o situație tensionată în PSD?) Mult mai puțin decât se vede. În PSD. (n.r., întrebare: Se impune un congres?) Nici vorbă. (n.r., întrebare: Este împărțit PSD-ul în tabere în acest moment?) Care ar fi taberele? Nu, nu, care ar fi taberele?”

Scenariul folosit pentru declanșarea debarcării fostului premier Sorin Grindeanu se repetă. Aproape imediat, greii PSD, fideli lui Liviu Dragnea, au ieșit la rampă pe site-urile de socializare.

„Situaţia din ultimele zile nu poate aştepta până la CExN de la Iaşi. Românii aşteaptă de la noi predictibilitate şi stabilitate, aşteaptă punerea în aplicare a programului de guvernare asumat. Guvernul trebuie să funcționeze ca o echipă unită”, a reacționat senatorul Claudiu Manda.

„Motoarele administrației centrale și locale au încetinit. Este o reacție organică la criza politică. Trebuie să ne întâlnim urgent pentru a tranșa criza politică. Orice soluție va reieși din dezbaterea CexN va fi mai utilă pentru țară decât instabilitatea actuală”, a scris și primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

„Fiecare zi care trece într-un astfel de climat este dăunătoare românilor. De aceea, consider că PSD trebuie să convoace cât mai rapid CExN – pentru a tranșa lucrurile și pentru a ne întoarce la o stare de calm și predictibilitate”, susține și fostul ministruRovana Plumb.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite