România pierde 475 de euro în fiecare secundă, adică 15 miliarde de euro pe an, din cauza sistemului de colectare ineficient a taxelor şi impozitelor, fiind nevoie de o politică fiscală sănătoasă care să asigure dezvoltarea reală a ţării.
Totodată în România se vorbește prea mult de criza energetică și mai puțin de oportunități.
Unul dintre cei mai buni strategi ai economiei românesti, Mihai Darban, președintele Camerei de Comerț a explicat la TVR INFO, la ”3 ceasuri bune” că în țara noastraă nu se poate vorbi despre o criză economică, ci de una energetică.
Trebuie să ne uităm și la structura economiei, noi avem o economie de subcontractori, noi trebuie să intrăm în panică când Germania nu mai funcționează, când Franța nu mai funcționează, când Italia nu mai funcționează, pentru că principalele mototare ale economiei românești vin din aceste tări. Nouă ni se dă lingoul, pe partea cealaltă îl scoatem cutie de viteză, nu știm din ce e făcut lingoul, a precizat Mihai Darban.
Întrebat ce ar trebui făcut pentru a depăși criza energetică, președintele Camerei de Comerț a spus că ar trebui luate decizii rapide, poate și o stare de necesitate în domeniul energetic, ca să evitam tâmpeniile astea că avem o lege a achizițiilor publice de mai bine emigrăm, o stare de necesitate energetică care să impună măsuri urgente (...)
Mihai Darban a mai spus că, pentru a reduce importurile, România ar trebui să atragă investitori de orice naționalitate care să producă în țara noastră produsele cerute de consumul de aici.
Un PIB este sănătos când crește din consum de producție autohtonă, a subliniat președintele Camerei de Comerț.