Mihaela Miroiu: Știința se ocupă cu limitatul, credința răspunde nevoii noastre sufletești de nelimitat. Au atribute diferite în viața oamenilor, nu există între ele niciun fel de contradicție

Mihaela Miroiu, profesor universitar doctor la Facultatea de Ştiințe Politice SNSPA a explicat la TVR că lipsa unei educații etice și filozofice potrivite face ca, la ora actuală, să trăim spectacolul unei schizme. Ca și când știința și credința ar fi opuse, ca și când ele ar disputa unul și același teritoriu. Ei bine, nu este așa, subliniază profesorul.

28 Mai 2020, 14:19 (actualizat 28 Mai 2020, 14:23) |
Despre stiinta si credinta
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Știința se ocupă cu limitatul, cu cea ce poate fi demonstrat prin experiență, prin demonstrație matematică, prin argument logic, nu se ocupă cu nelimitarea, respectiv cu ceva care transcede spațiul și timpul.  Aceasta este prerogativa credinței și de ea se ocupă religiile.

Răspund unor nevoie foarte diferite. Credința răspunde nevoii noastre sufletești de nelimitat, de infinit, de absolut, de atotcunoastere și  știința se ocupă cu ceea ce poate, respectiv, niciodată nu există vreun mijloc de intrare - credința să trateze viruși, sau artrită sau fracturi. Aceasta este specialitate de ordin medical, ea depinde de avansul în descoperirile științifice.

De exemplu, apa sfințită este foarte bună ca efect placebo, putem să ne simțim sufletește mai bine, dar nu rezolvă problemele care sunt de ordin fizic, care sunt produse de agresivități exterioare cum este acest virus. În momentul în care nu înțelegi ce este cu virușii și îi socotim o abstracție,  atacăm dintr-o perspectivă antiștiințifică. Din moment ce nu știm că pentru credincioși Dumnezeu este o entitate foarte asemănătoare cu mintea noastră, în sensul ca noi putem demonstra științific că avem creier, dar nu putem demonstra că avem minte (...)

Unul este planul științei, altul este planul credinței, ele rezolve probleme diferite, au atribute diferite in viața oamenilor nu exista intre ele niciun fel de contradicție. Există tipuri de filozofii care neagă religia, dar niciodată știința nu va putea sa demonstreze existenta sau inexistența lui Dumnezeu, a subliniat profesorul Mihaela Miroiu.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 19°C
IASI 17°C 17°C
CLUJ 13°C 13°C
CONSTANTA 12°C 16°C
CRAIOVA 16°C 18°C
BRASOV 14°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI