Migranții, victime ale abuzurilor la granița Europei. Raport prezentat de rețeaua de ONG-uri Border Violence Monitoring Network

Violență extremă la granița mai multor state europene, care pun în practică tactici de descurajare a migranților. Este concluzia unui raport întocmit de rețeaua de ONG-uri, care monitorizează violenţa la frontiere, la care au participat și jurnaliști de la mai multe publicații europene. Documentul se referă la perioada 2020-2021 și cuprinde mărturii din 15 țări, inclusiv România.

09 Decembrie 2022, 19:11 (actualizat 09 Decembrie 2022, 19:14) Știrile TVR |

O cameră insalubră în mijlocul căreia stă un grup de migranți fără nici o sursă de căldură, fără toaletă și în jurul lor gunoaie. Așa sunt ținuți migranții în Bulgaria, într-o baracă a Poliției de Frontieră. Sunt sirieni sau afgani, care caută protecția Uniunii Europene.

Când vezi imaginile astea constaţi că nici nu poate fi vorba despre un adăpost care să găzduiască oameni. Mai observăm că oamenii sunt privaţi de libertate”, spune Constantin Hruschka, Legal expert, Max-Planck-Institut, Munich.

În cadrul investigației făcută de un grup de jurnaliști de la mai multe publicații europene s-a descoperit că oamenii sunt maltratați înainte că grănicerii să-i forțeze să iasă din spațiul UE. În cazul Bulgariei, ușa cazărmii este păzită în permamență, până în momentul în care migranții sunt duși în mașini și forțați să se întoarcă în Turcia fară nici o șansă de a solicită azil în UE.

Autoritățile de a Sofia nu au dat nici o explicație. Ministrul bulgar de Interne susține doar că migranții sunt din ce în ce mai agresivi și cu toate astea vameșii îi tratează bine.

”Se pare că ei vor că tratamentul migranților la granițele UE să fie atât de descurajator încât oamenilor nici să nu le mai treacă prin cap să se îndrepte spre Europa”, susține Wenzel Michalski, director Human Rights Watch Germania.

Jurnaliștii au descoperit că aceste rețineri ilegale care au loc și în Croația sau Ungaria se desfășoară chiar sub ochii reprezentanților Frontex. Din documentele interne obținute de activiștii pentru drepturile omului reiese că în Bulgaria, de exemplu, lucrează în cadrul Operațiunii Terra 10 persoane, staționate la Poliția de Frontieră.

Cei care au realizat această anchetă trag un semnal de alarmă legat și de Frontex. Dacă ei tac în legătură cu aceste cazuri de violență, atunci sunt complici, se arată în raportul prezentat de rețeaua de ONG-uri Border Violence Monitoring Network (BVMN).

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 2°C
IASI -3°C 0°C
CLUJ -6°C -5°C
CONSTANTA 0°C 1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -4°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI