Migranții din nordul Franței strâng bani pentru traficanți. Cum își împart sărăcia refugiații din tabăra de corturi de lângă Dunkirk, ca să își poată plăti traversarea riscantă a Canalului Mânecii

Criza refugiaților din nordul Franței continuă. În locul taberelor desființate de autorități apar altele noi. Până să ajungă de partea cealaltă a Canalului Mânecii, în Marea Britanie, refugiații sunt nevoiți să caute diferite mijloace de supraviețuire și să strângă bani pentru cumpărarea unui loc în transporturile organizate de traficanți.

04 Decembrie 2021, 15:09 (actualizat 04 Decembrie 2021, 15:28) Știrile TVR |

Într-un mic restaurant improvizat cu un acoperiș din crengi și o prelată, Dawan Anwar Mahmud, de 30 de ani, gătește ficăței de pasăre cu ceapă și felii de roșii. E singura modalitate de a aduna bani pentru călăuze. Le-a dat deja peste 2.000 de euro când a ajuns vara trecută în nordul Franței, din Kurdistan.

Câștigul lui variază între 40 și 70 de euro pe zi.

Dawan Anwar Mahmud, migrant irakian: "Am doi prieteni, îi dau fiecăruia câte 25 de euro pe zi. În fiecare zi ei lucrează pentru mine, eu le dau comisoanele, îi ajut şi cu altceva".

La prânz, se face coadă în fața restaurantului său improvizat.

Tabăra de corturi de lângă Dunkirk e amenajată în vecinătatea unei linii vechi de cale ferată, iar condițiile de igienă sunt precare. Toți așteaptă o ocazie de a ajunge în Marea Britanie.

"Aceşti traficanţi de pe Canal trebuie să ştie că nu există locuri de muncă şi nici câştiguri în Kurdistan. Ei sunt peste tot şi ne iau banii, iar dacă vorbim, nu ne ascultă".

Călăuzele le cer câte 2.000 de euro pentru a traversa Canalul Mânecii în bărci improvizate.

Ultima tragedie s-a sfârșit cu moartea a 27 de refugiați.

Chiar dacă au crescut controalele, rețelele de traficanți au ramificații internaționale și știu să speculeze foarte bine dorința refugiaților de a ajunge cu orice preț în Marea Britanie.

Autoritățile de la Paris și Londra sunt în căutarea unor soluții concrete împotriva traficanților.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 11°C
IASI 15°C 7°C
CLUJ 11°C 4°C
CONSTANTA 16°C 12°C
CRAIOVA 13°C 10°C
BRASOV 14°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI