Migranții africani ajunși în nordul Spaniei încearcă să treacă în Franța

23 ianuarie 2021, 17:44

În 2020 în Insulele Canare – poarta de intrare în Europa a migranților africani – au sosit peste 23.000 de oameni. Majoritatea caută să ajungă în alte țări europene.

În fiecare dimineață, la ora 10, migranții africani se strâng în piața centrală a localității Irun, din nordul Spaniei. Activiștii din regiune le-au pregătit un stand cu informații: cum pot trece granița în Franța, în ciuda controalelor Poliției.

Oihana Galardi, activistă: În ultima perioadă, numărul persoanelor care au sosit aici a crescut. Aproape toți vor să călătorească mai departe, spre nord, să ajungă în Franța, Belgia, Germania. Pentru ei, Irun este un fel de poartă de intrare în aceste țări.

Unul dintre migranții care caută ajutor astăzi este Hassan Camara din Guinea. A sosit în Spania de curând. Își dorește să ajungă la Paris:

Hassan Camara, imigrant: Visul meu este să găsesc acolo un loc de muncă. Trebuie să trimit bani acasă, familiei mele, că să supraviețuiască.

În ultimele luni, aproximativ 20.000 de imigranți că Hassan au pătruns în Spania prin insulele Canare. De fapt, autoritățile de acolo ar trebui să se ocupe de ei. Însă deseori li se cere să părăsească țara, așa că pornesc mai departe, spre nord. În orașul de graniță Irun a fost creată, între timp, propria infrastructură pentru migranții aflați în tranzit.

În prima fază, politicienii din Țara Bascilor au fost depășiți de situație.

Lide Amilibia, Ministerul Afacerilor Sociale Țara Bascilor: Noi, că guvern regional, a trebuit să găsim rapid niște soluții. În primul rând am fost nevoiți să construim rapid locuințe. Dar aproape toți migranții nu vor să trăiască aici. Vor doar să-și adune puțin puterile și-apoi pleacă mai departe.

Două poduri leagă Irun de orașul învecinat din Franța, Hendaye. Vameșii francezi au înăsprit controalele atât din cauza pandemiei, cât și din cauza numărului tot mai mare de migranți.

Jan Philipp Scholz, jurnalist DW: La granița Spaniei cu Franța situația este complicată. Activiștii pentru drepturile omului îi acuză pe polițiștii francezi că fac controale din cauza culorii pielii. Alții le reproșează spaniolilor că îi îndeamnă să treacă.  Între timp, migranții au găsit soluția: încearcă să treacă granița până reușesc.

Împreună cu un prieten, și Hassan și-a propus să încerce astăzi. Dar nu vor să treacă pe unul din cele două poduri, ci pur și simplu să ia trenul regional. Până în Franța sunt doar două stații.

Câteva ore mai târziu, ne trimite un mesaj: n-a funcționat! Un călător a alarmat poliția. Călătoria lui s-a încheiat la următoarea stație. Hassan este hotărât să încerce să ajungă în Franța și-n zilele următoare.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite