Migranți prinși printre lăzile cu marfă, la Timișoara. Cei 26 de afgani au fost duși la audieri, iar șoferul camionetei, reținut. 10.000 de transfugi au cerut azil în România, anul acesta

9 decembrie 2021, 17:16

Polițiștii de frontieră au primit informații că într-una din parcările de pe autostrada care leagă Timișoara de Arad urma să aibă loc preluarea unui grup de migranți. Au monitorizat zona și au observat că mai multe persoane s-au urcat într-o camionetă și s-au ascuns printre lăzile cu marfă. Apoi șoferul a pornit spre Nădlac. Polițiștii de frontieră l-au somat să oprească pe traseu.

Cei 26 de migranți, majoritatea afgani, au fost duși la audieri la sediul Poliției de Frontieră Timișoara, iar șoferul reținut. Numărul transfugilor a crescut semnificativ. Dacă, în urmă cu câțiva ani, 3.000 de persoane cereau azil, acum sunt aproape 10.000.

Flavius Ilioni Loga, Asociația LOGS: Încercăm să-i informăm. Că oamenii nu pot să ceară azil în mai multe țări, ci doar în prima țară sigură, așa că dacă au cerut în România, dacă vor încerca să ceară în Franța, de exemplu, Franța îi va trimite înapoi în România, ceea ce se întâmplă.

Petre Nicola, purtător de cuvânt IJPF Timișoara: Membrii grupărilor racolează migranţi de pe teritoriul Turciei, pentru ca, în schimbul unor sume cuprinse între 15.000 – 20.000 de euro, le asigură deplasarea frauduloasă în Germania, în etape succesive, pe teritoriile statelor Grecia, Bulgaria, Serbia, România, Ungaria, Austria şi Germania.

Migranții sunt adăpostiți în orașele de frontieră, în apartamente închiriate, până când sunt puse la punct detaliile trecerii frontierei. Cei mai mulți sunt îmbarcați în camioane în parcările de pe autostradă.

Polițiștii de frontieră timișeni au destructurat în ultima perioadă 6 rețele de traficanți de migranți, 20 dintre membrii acestor grupări, cetățeni români și străini, au fost arestați.

În urmă cu aproximativ o lună, doi migranți au murit și mai mulți au fost răniți, în Timiș, după ce călăuza lor s-a răsturnat cu mașina în care îi transporta. Traficanții riscă închisoarea între 2 și 6 ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite