MIG-urile 21 Lancer, consemnate la sol de două săptămâni. Spațiul aerian al României, păzit de doar 4 avioane Typhoon britanice

22 iulie 2018, 20:04

Spațiul aerian al României este păzit în această perioadă de numai 4 avioane Typhoon britanice, de la baza Mihail Kogălniceanu, coordonate de centrul NATO din Spania.

Piloții de MIG și tehnicienii nu-si pot relua misiunile până când nu va fi gata măcar raportul preliminar după accidentul din 7 iulie, de la Borcea.

Nu e prima dată când MIG-urile sunt ținute la sol pentru o perioadă mai lunga, spune generalul Ștefan Dănilă, fost șef al Armatei și pilot de MIG 21 Lancer.

Au fost perioade de 7 până la 10 zile. La un moment dat, s-au luat măsuri pentru ca serviciul de luptă (poliţia aeriană) să fie suspendat doar pe o perioadă de 48 de ore. Atunci nu aveam susţinerea niciunui aliat pentru a face serviciul de luptă în locul nostru. Şi s-au efectuat atunci lucrări suplimentare la aeronave. Au fost făcute pregătiri suplimentare cu personalul navigant„.

Raportul preliminar al comisiei de anchetă este foarte important, pentru că poate descoperi probleme și la alte avioane, așa cum s-a întâmplat în urmă cu aproape 16 ani.

În octombrie 2002, o bombă de 250 de kg s-a desprins de pe grila de armament a unui MIG 21 Lancer și a căzut la zeci de metri de o benzinărie de la marginea Bacăului. În urma anchetei s-a descoperit că încă 3 avioane aveau aceeași problemă.

Forțele aeriene sunt obligate să mai folosească MIG-urile 21 Lancer ani buni de aici înainte. Escadrila de F-16 are doar 12 aparate, este incompletă și nu a fost încă operaționalizată, adică piloții nu pot participa la misiuni de luptă.

Ministrul Apărării a anunțat în urmă cu câteva zile că vor fi cumparate încă 5 avioane F-16 tot de la portughezi.

Chiar și cu acestea, România nu ajunge nici la jumătatea necesarului de 48 de avioane multirol.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite