Mierea albinelor sălbatice, delicatesă recoltată în Rusia

27 septembrie 2021, 17:45

După o vară călduroasă, bogată în flori melifere, vine vremea recoltei. O miere specială adunată din păduri seculare. În republica rusă Bashkiria încă se mai găsesc scorburi de copaci, în care albinele sălbatice își fac cuib și produc miere veritabilă.

ILDAR IAGAFAROV, căutător de miere sălbatică: Este o ocupaţie străveche. Știubeiele se află în trunchiul copacilor. Unele au rămas de pe timpul bunicilor. Câteva dintre ele au între 150 şi 200 de ani, iar copacii încă sunt vii. Ne răsfaţă şi acum cu albinuţe şi miere.

Mierea albinelor sălbatice se culege după o metodă tradițională. Cățăratul în copac se face cu ajutorul unor sfori speciale, împletite manual. Fagurii se recoltează și se păstrează în vase de lemn – exact cum se făcea pe vremuri. Ildar a cules primul fagure de miere când avea 13 ani. Atunci și-a descoperit pasiunea pentru apicultură, cu toate că nu a fost încurajat de tatăl său.

ILDAR IAGAFAROV, căutător de miere sălbatică: Tatăl meu a avut în moştenire copacii şi uneltele de albinărit. Dar nu s-a ocupat, pentru că era în perioada sovietică, pe timpul colhozurilor. Îmi spunea: am tractor, am un serviciu, ce-mi trebuie să merg în pădure şi să mă caţăr prin copaci pentru a căuta miere.

Mierea veritabilă, făcută de albinele sălbatice, este foarte greu de găsit și costă pe măsură. Locurile sunt ținute în secret de localnici tocmai pentru a nu fi devastate de străini.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite