Bilanț amar pentru apicultori. Miere mai puțină și mai scumpă, din cauza secetei

Miere mai puțină și mai scumpă. După un an agricol dificil, problemele nu îi ocolesc nici pe apicultori. Din cauza secetei, albinele nu găsesc suficient polen, iar producția de miere a fost serios diminuată. Pentru că nu reușesc să-și mai recupereze cheltuielile, mulți apicultori vor să renunțe la această activitate.

 

16 August 2022, 19:54 (actualizat 16 August 2022, 21:35) Știrile TVR |

Seceta din acest an i-a lovit în plin nu doar pe agricultori, ci și pe crescătorii de albine. În lipsa precipitațiilor, producția de miere s-a redus la mai puțin de jumătate față de anii obișnuiți. Dacă, în mod normal, dintr-un stup apicultorii obțin aproape 80 de kilograme de miere, anul acesta, cantitatea maximă este de cel mult 20 de kilograme. Mulți se tem că nu-și vor recupera nici cheltuielile.

Mihai Apostolescu este printre cei mai cunoscuți crescători de albine din Prahova. Doar că anul acesta nu prea are ce să vândă. În cei peste 200 de stupi, albinele nu s-au înmulțit așa cum trebuia. De vină a fost clima. Doar salcâmul a reușit să salveze o parte din producție.

Mihai Apostolescu, apicultor: „Seceta care a venit după floarea-soarelui, în a doua parte a verii, ne-a afectat, albinele sunt stresate, fiind în strânsă legătură cu mediul și, atunci, și producția e redusă. Ne influențează prețul petrolului, ambalajele s-au scumpit, prețul internațional al mierii a rămas acolo sau a scăzut”.

Din cauza costurilor care au crescut substanțial, mulți apicultori se gândesc să renunțe la activitate. În Prahova, de exemplu, au rămas mai puțin de 500.

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 15°C 13°C
CONSTANTA 20°C 18°C
CRAIOVA 20°C 18°C
BRASOV 14°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI