Miercuri și joi are loc la București reuniunea informală a miniştrilor Apărării din ţările membre UE. Vineri, miniștrii de Externe vor avea discuții informale la Palatul Băncii Naționale

30 ianuarie 2019, 08:14

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, participă miercuri seară la o cină alături de miniștrii Apărării, organizată la Palatul Regal.

Reuniunea informală a miniştrilor Apărării din ţările membre ale Uniunii Europene, care se desfășoară joi la Bucureşti, va fi prezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini.

„La lucrările reuniunii au fost invitaţi să participe Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, şi Secretarul General adjunct al ONU pentru operaţii de menţinere a păcii, Jean-Pierre Lacroix”, arată MApN.

Reuniunea va debuta miercuri, la Palatul Regal, cu o cină de lucru cu tema „Femeile, Pacea şi Securitatea”, un domeniu de interes comun pentru UE, NATO şi ONU.

De asemenea, va fi discutat şi modul prin care activităţile circumscrise acestui domeniu pot fi integrate în misiuni de menţinere a păcii şi de management al crizelor.

Joi, 31 ianuarie, în cea de-a doua zi a reuniunii, miniştrii se vor întâlni la Palatul Parlamentului pentru a dezbate stadiul şi perspectivele implementării Strategiei Globale a UE pentru Politica Externă şi de Securitate Comună.

Se va pune accent pe progresul înregistrat în derularea iniţiativelor din domeniul apărării, pe modalităţile de asigurare a coerenţei diverselor iniţiative din domeniul apărării europene, din perspectiva transpunerii în practică a deciziilor Consiliului UE, precum şi pe utilizarea instrumentelor optime aflate la dispoziţia Uniunii pentru valorificarea potenţialului inovării şi cercetării tehnologice, în sprijinul forţelor armate ale statelor membre, mai arată MApN.

Programul evenimentului:

Miercuri, 30 ianuarie 2019 – Cină de lucru cu tema “Femeile, Pacea şi Securitatea”, la Palatul Regal din București.
18.30-19.15 – Declarații de presă la sosire.

Joi, 31 ianuarie 2019 – Reuniunea informală a miniştrilor apărării din UE, la Palatul Parlamentului.

8.30-8.50 – Declaraţii de presă la sosire
11.15-11.45 – Fotografie de familie
12.00-12.30 – Conferinţă de presă – participă Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini, şi ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş.

Vineri, miniștrii de Externe din Uniunea Europeană vor avea discuții informale la Palatul Băncii Naționale Române.

Pe agendă se află subiecte importante, precum criza politică din Venezuela, relațiile dintre Uniunea Europeană și China, Siria și Parteneriatul Estic.

Sunt primele întâlniri la cel mai înalt nivel pe care România le organizează.

Țara noastră deține Președinția Consiliului Uniunii Europene până la sfârșitul lunii iunie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite