Midiile din apele românești ale Mării Negre, interzise la comercializare

18 ianuarie 2020, 19:36
  • Am văzut un mesaj pe internet. Aveți midii de vânzare?
  • Mă sunați cu o zi înainte și îmi spuneți dacă vreți mâine sau când vreți. Sunt de la noi, din Marea Neagră.
  • Cât este kilogramul?
  • Opt lei.

Așa se vând midiile culese din zona românească a Mării Negre, chiar dacă recoltarea și comercializarea sunt interzise.

Măsura extremă a fost luată după ce autoritățile sanitar-veterinare nu au terminat un studiu despre calitatea apei, așa cum impune un regulament European din 2004. În lipsa documentului, nimeni nu poate confirma că midiile sunt bune pentru consum.

Pescarii autorizați și patronii cherhanalelor sunt cei mai afectați de această interdicție. Cererea de midii este crescută în restaurante, iar cei care le comercializează sunt nevoiți să le aducă de peste hotare.

În ultimii ani, consumul de midii din România a crescut semnificativ deși, pe litoral, nu există vreo fermă unde să crească astfel de moluște.

Anual, în România, se consumă aproape o mie de tone de midii. Până de curând, 300 de tone erau recoltate din apele teritoriale românești. Acum, întreaga cantitate este adusă din țări precum Bulgaria, Grecia sau Italia.

Nimeni nu știe cu exactitate când se va relua recoltarea midiilor din zona românească a Mării Negre.

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară precizează, într-un comunicat, că a fost solicitată să înceapă clasificarea zonelor unde se recoltează midiile abia în iulie anul trecut. Instituția ar fi cerut Ministerului Mediului să încheie un raport de colaborare, însă nu a primit un răspuns oficial.

Știrile TVR au solicitat un punct de vedere și din partea ministerului, însă răspunsul nu venit până la difuzarea acestei știri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă