Micul Soare, lampa care funcționează cu energie solară, prezentată la Adunarea Generală a ONU de la New York

Mai mult de un miliard de oameni din toată lumea își duc zilele fără acces la electricitate. În ajutorul lor a venit un artist european care a creat o lampă ce funcționează cu energie solară. Și-a prezentat creația la New York în timpul Adunării Generale a ONU.

22 Septembrie 2017, 21:49 (actualizat 22 Septembrie 2017, 21:52) Știrile TVR |

Olafur Eliasson, artist de origini daneze și islandeze, a mers la New York cu "Micul Soare". Este numele unei lămpi care se încarcă la soare și ar putea fi o soluție pentru sutele de milioane de oameni, majoritatea din Africa și India, care nu au acces la electricitate.

"Se poate observa uşor că oferă o lumină mult mai puternică decât lămpile tradiţionale. Este mai intensă. Cât despre utilitate, în primul rând mă gândesc că-i poate ajuta pe copii să-şi facă temele." – Olafur Eliasson

După 5 ore la soare, lampa lui Eliasson furnizează 5 ore de lumină puternică după care începe treptat să scadă în intensitate, până se stinge. Varianta de acum, a treia, botezată Diamant, este mai ușoară și realizată din materiale reciclabile.

"Munca lui Olafur poate ajuta la schimbarea lumii şi sper că va inspira şi alţi artişti să se implice în lupta pentru acces la energie, prevenirea schimbărilor climatice sau orice alt subiect care îi pasionează." - Chelsea Clinton,fiica fostului presedinte Bill Clinton

Olafur Eliasson este primul artist internațional implicat activ în inițiativa ONU de trasare a unor obiective de dezvoltare durabilă.

Eliasson s-a remarcat în trecut prin proiecte publice. Cele mai cunoscute sunt "Cascadele de la New York" din 2008 și "cu ochii pe gheață"  din 2015, cțnd a dus la Paris bucăți de gheață din Groenlanda care s-au topit în timpul conferinței internaționale privind schimbările climatice.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 0°C
IASI 2°C -2°C
CLUJ 2°C -7°C
CONSTANTA 4°C -1°C
CRAIOVA 7°C 0°C
BRASOV 2°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI