Micul de 1 Mai, de mare preț și la mare căutare. Cozi la terasele din București pentru mâncarea tradițională de Ziua Muncii

1 mai 2022, 17:52

Încă de dimineață, clienții au stat la coadă la carmangeriile din București să cumpere mici pentru grătar. Carmangeriile s-au aprovizionat din timp. De 1 Mai, cererea pentru mici crește chiar și cu 50% față de un weekend obișnuit. Și prețurile s-au majorat.

”Sunt undeva cu o scumpire de 2 lei la kilogram, spre deosebire de anul trecut. Din cauza scumpirilor la materia prima rezultă automat și la produsul finit o scumpire”, spune Marius Bărzăcan, șeful unei carmangerii din Bucureşti

”Sunt un pic mai scumpi față de anul trecut. Dar având în vedere calitatea, nu ne mai uităm la bani”, spune o clientă.

”Prefer să iau puțin și bun”, spune o altă clientă.

Și comeciantii care vând micii direct de pe grătar au adăugat un leu la preț față de anul trecut. Chiar și așa, au făcut față cu greu cererii.

”Avem pregătit aici micul cel mare de 150 de metri, încă lucrăm la el. Anul acesta ne-am pregătit cu foarte mulți mici”, spune Cosmin Marinoiu, organizatorul unui festival.

Numai la un grătar au fost pregătiți pentru vânzare peste 15.000 de mici care urmează să fie comercializați astăzi, de 1 mai. Un mic costă 5 lei, cu un leu în plus față de acum un an. La unele terase, vânzările au fost atât de mari încât marfă s-a terminat înainte de prânz.

”Am vândut astăzi și micii cruzi o grămadă, și micii pe grătar. Au venit puhoaie de oameni. La 12.30 s-au terminat”, povestește Petre Drumea, reprezentantul unei terase.

Oamenii care nu au apucat să cumpere mici de la o terasă au plecat în căutarea lor la altă. ”Am venit, am văzut că nu sunt, asta este. Plecăm în altă parte”, spune un client.

De ce nu se poate 1 mai fără mici? Am cerut unui sociolog să ne explice. Mălina Voicu, de la Institutul de Cercetare a Calității Vieții spune că 1 Mai a rămas pentru români o sărbătoare aparte. Nu doar un festin culinar, ci și un prilej de socializare.

”În general nu prea te duci să faci grătar de unul singur. Te duci cu familia, cu un grup de prieteni. Deci este cumva un ritual de sărbătorire a primăverii, în aer liber, cu cei dragi”, spune Mălina Voicu.

”Micii vin la noi că o amintire din trecut. Că înainte nu gaseasi decât de două ori pe an. Odată de 1 mai și odată de 23 august. În rest pofteam”, spune unul dintre clienții unei terasa.

”Este o tradiție rămasă de pe vremuri că de 1 mai să ieșim la un grătar, la un pahar cu bere (…) Ne mai vedem cu prietenii. Ne aduce aminte de tinerețe. Asta e toată bucuria noastră”, spune un alt client.

Comercianții cred că și ridicarea restricțiilor sanitare impuse în ultimii doi ani de pandemie i-a ajutat să aibă de această dată vânzări record de mici.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite