Microhidrocentrale pe pâraie din Brașov, nefuncționale. Hidrocentrale în Olt, funcționale la jumătate din capacitate

Mai multe microhidrocentrale din Brașov, construite pe pârâuri, sunt nefuncționale din cauza debitului mic al apei. Şi unele hidorcentrale construite pe râuri din judeţul Olt funcționează la jumătate din capacitate sau chiar mai puțin. Nu este apă suficientă, iar lacurile de acumulare care ar trebui să le alimenteze sunt colmatate.

31 Mai 2022, 19:37 (actualizat 01 Iunie 2022, 16:07) Știrile TVR |

Microcentralele nefuncționale din județul Brașov au fost construite în anii ‘80. Două dintre ele sunt în Bran. Una chiar în mijlocul localității.

La fel ca microcentralele din Bran, și cele din Vulcan sau Râșnov sunt nefuncționale, iar Hidroelectrica a decis să le scoată la vânzare.

Nu stau mai bine nici construcțiile hidrotehnice de pe râuri mai mari.

Cinci hidrocentrale de pe Olt, fiecare cu baraj și lac de acumulare, abia mai funcționează din cauza debitului mic al apei.

La Voila, localnicii și autoritățile spun că lacul de acumulare nu a fost vreodată decolmatat. Se vede cu ochiul liber, și chiar din satelit, cum, în ultimul deceniu, jumătate din nivelul apei a scăzut și au apărut insule mari cu vegetație și faună. Zona arată acum ca o minideltă.

Sorin Miloiu este inginer hidrotehnist și a condus lucrările de construire a barajelor de pe Olt. El spune că la darea în funcțiune a hidrocentralelor au fost prevăzute decolmatări periodice.

În această perioadă, hidrocentralele de pe Olt funcționează doar 12 ore pe zi, din cauza debitului mic de apă.

În Județul Sibiu sunt 3 astfel de construcții hidrotehnice mari. Toate proiectate înainte de 1989 și gândite să alimenteze cu energie electrică peste două milioane de locuitori. Mai bine de 10 ani au funcționat la capacitate maximă. Acum mai merg doar 4 ore pe zi.

Tot pe Olt mai trebuiau construite încă două centrale, una în Județul Sibiu, iar altă în Vâlcea. S-a renunțat însă la proiect din lipsa fondurilor.

Hidroelectrica nu a transmis, până difuzarea reportajului la Telejurnal, un răspuns referitor la situația acestor hidrocentralele care nu mai sunt productive.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 15°C 13°C
CONSTANTA 20°C 18°C
CRAIOVA 20°C 18°C
BRASOV 14°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI