VIDEO TELEJURNAL

Microcipuri pentru angajaţi. O companie din Belgia face experimente la limita legalităţii

O companie din Belgia a hotărât să le implanteze angajaţilor microcipuri. Deocamdată, doar celor care se oferă voluntari pentru un asemenea experiment despre care mulţi spun că e la limita legalităţii.

10 Februarie 2017, 10:36 (actualizat 10 Februarie 2017, 11:31) |

Cu un gest simplu, Tim deschide uşa de la intrarea în sediul companiei New Fusion. Mâna ţine loc de legitimaţie de acces. E unul dintre cei care au acceptat microciparea.

Microcipul de mărimea unui bob de orez e implantat între degetul mare şi arătător. Costă 100 de euro. Permite intrarea în firmă sau activarea calculatoarelor fără legitimaţie. Dar stochează date personale. E la limita legalităţii, pentru că e vorba de utilizarea datelor private ale unui angajat, în ce scop pot fi folosite.

"Acest cip este Cutia Pandorei. Îi permite patronului să supravegheze venirile şi plecările angajaţilor, cât timp îşi petrec ei afară din birou, de câte ori pe zi merg la toaletă, când ies să fumeze pe trotuar", a spus presedintele Ligii Drepturilor Omului, Alexis Deswaef.

Tehnologia e utilizată de mulţi ani în Statele Unite, dar pentru evitarea pierderii copiilor sau supravegherea bolnavilor de Alzheimer. Angajaţii nu sunt nici minori, nici bolnavi, aşa că drumul care se deschide poate fi periculos, semnalează apărători ai drepturilor omului.

În joc e însă şi o miză financiară uriaşă: piaţa bio-cipurilor va ajunge la 12 miliarde de dolari în 2018.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 15°C
IASI 8°C 10°C
CLUJ 5°C 8°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 11°C 13°C
BRASOV 6°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI