Micii producători agricoli din Europa cer subvenţii pentru gospodăriile de la sate. În prezent, doar marii fermieri beneficiază de ajutor comunitar

4 iunie 2019, 19:47

Sorin Vancea este constănţean din satul Piatra. A muncit în Italia, iar banii strânși i-a investit în zece solarii în care cultivă roșii și castraveți, pe 1.000 de metri pătrați.

Pe alţi 500 de metri a pus şi vinete, ciuşcă (ardei iute) şi ardei gras. De la stat a primit subvenţie doar pentru tomate: 3.000 de euro, bani care nu ii ajung să crească recolta.

Asociaţiile micilor producători agricoli din Europa vor ca autoritățile să dezvolte programe de finanțare dedicate gospodăriilor de la sate. Propun ca fermele mari să beneficieze de subvenții limitate la cel mult 200.000 de euro, iar acest plafon să apară în viitoarea Politică Agricolă Comună după 2020.

“Trebuie spus că 40% dintre agricultorii europeni, din cei 11 milioane de agricultori, nu sunt acum eligibili pentru plata subvenţiilor prin plătile directe”, spune Jose Miguel Goncalves, reprezentantul Confederaţiei Europene Via Campesina.

“Este o discuţie foarte intensă despre cât va fi bugetul Politicii Agricole Comune, iar asta vor decide prim-miniştrii şi Parlamentul European la finalul acestui an. Am scos în evidenţă importanţa de a aloca mai mulţi bani pentru fermele mici şi mijlocii”, spune Phil Hogen, comisarul european pentru Agricultură

Miniștrii Europeni ai Agriculturii s-au reunit la București să discute despre viitor. Una dintre temele principale a fost bioeconomia, un concept nou de stimulare a cercetării şi producției ecologice în care se încadrează şi micii producători.

Peste un milion de locuri de muncă ar urma să apară în agricultura europeană până în 2030.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite