Michael Jordan împlinește 60 de ani. Fostul baschetbalist donează 10 milioane de dolari unei fundații care îndeplinește dorinţelor copiilor grav bolnavi

Michael Jordan
Michael Jordan
17 februarie 2023, 10:36

Această sumă va fi cea mai mare colectată de această asociaţie cu o vechime de 43 de ani din Arizona, al cărei scop este îndeplinirea dorinţelor copiilor cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ani care suferă de o boală gravă.

Michael Jordan, câştigător a şase titluri de campion al NBA cu echipa Chicago Bulls în anii 1990, acum miliardar şi proprietar al francizei Charlotte Hornets, colaborează cu această asociaţie din 1989.

„În ultimii 34 de ani, a fost o onoare să mă asociez cu Make-A-Wish şi să pot să aduc un zâmbet şi fericire atâtor copii”, a declarat Jordan într-un comunicat.

„A fi martor al puterii şi rezilienţei lor într-o perioadă atât de dificilă din viaţă a fost cu adevărat o sursă de inspiraţie. Nu-mi pot imagina un cadou mai bun cu ocazia aniversării decât să văd alte persoane care mi se alătură pentru susţinerea Make-A-Wish, astfel încât fiecare copil să trăiască magia de a-şi vedea dorinţa împlinită”, a adăugat el.

Make-A-Wish a declarat că Jordan a îndeplinit „sute” de dorinţe ale copiilor din întreaga lume. „Toată lumea cunoaşte moştenirea lăsată de Michael Jordan pe terenul de baschet, dar ceea ce a făcut întotdeauna în afara terenului, când nimeni nu a observat, l-a făcut o adevărată legendă pentru familiile şi comunitatea Make-A-Wish„, a scris directoarea executivă a asociaţiei, Leslie Motter.

Legendarul jucător de baschet Michael Jeffrey Jordan s-a născut la 17 februarie 1963, în Brooklyn, New York, potrivit www.nba.com.

S-a remarcat, iniţial, în campionatul universitar american, la echipa Universităţii din Carolina de Nord, care a câştigat titlul NCAA graţie unui coş decisiv înscris de Michael Jordan în finala cu echipa Universităţii din Georgetown.

În 1985, a evoluat pentru prima oară în Liga profesionistă nord-americană de baschet (NBA); a fost declarat cel mai bun debutant. Jordan era deja pregătit să joace în cel mai puternic campionat de baschet din lume, driblingurile sale, pasele exacte date fără să se uite, salturile şi aruncările cu spatele la coş făcând deliciul spectatorilor.

În 1993, după ce câştigase deja trei titluri NBA, s-a retras pentru 17 luni din competiţiile sportive, afectat fiind de moartea tatălui său, asasinat în iulie 1993.

Pentru un an a jucat baseball într-o ligă inferioară. Revenit în 1995 pe terenul de baschet, ”Air Jordan”, supranumit aşa pentru excepţionala sa capacitate de a plana deasupra adversarilor în momentul atacării decisive a coşului în ciuda fizicului său de 1,98 m şi 98 kg, a semănat din nou panică în rândul echipelor adverse, aducând, în acelaşi timp, spectacol şi bucurie printre fani.

A cucerit alte trei titluri, ultimul în iunie 1998, la Salt Lake City, unde a înscris coşul victoriei în meciul cu Utah Jazz cu şase secunde înainte de fluierul final.

La 13 ianuarie 1999, şi-a anunţat, pentru a doua oară, retragerea din baschet, revenind, însă, în septembrie 2011. A mai jucat două sezoane pentru Washington Wizards.

A jucat timp de 14 ani (1985-1999) la Chicago Bulls, câştigând şase titluri de campion al Ligii profesioniste nord-americane de baschet (1991, 1992, 1993, 1996, 1997, 1998); a fost de zece ori cel mai bun marcator al Ligii şi a fost declarat de cinci ori MVP – most valuable player (cel mai valoros jucător) (1988, 1991, 1992, 1996, 1998), potrivit www.basketball-reference.com.

A fost inclus de 14 ori în echipa de vis a NBA (NBA All-Star game). Totodată, a câştigat de două ori titlul de campion olimpic: Los Angeles (1984) şi Barcelona (1992).

Cu 32.292 de puncte înscrise în campionatul NBA, Michael Jordan se situează pe locul al patrulea la acest capitol în istoria campionatului american.

În 2009, a fost inclus în „Naismith Hall of Fame”, iar şase ani mai târziu, în ”FIBA Hall of Fame”.

La 22 noiembrie 2016, a fost distins de preşedintele SUA cu Medalia Prezidenţială pentru Libertate, potrivit www.biography.com.

Este implicat în diverse afaceri personale şi acţiuni caritabile. În 2016, Jordan a devenit primul jucător miliardar din istoria NBA. În 2022, averea sa era estimată la 1,7 miliarde de dolari. Este proprietar şi preşedinte al clubului Charlotte Hornets din NBA şi al 23XI Racing din NASCAR Cup Series.

În decembrie 2022, Trofeul MVP („Most Valuable Player”), atribuit celui mai bun jucător din sezonul regulat al ligii profesioniste nord-americane de baschet, a primit numele legendarului Michael Jordan, considerat unul dintre cei mai mari baschetbalişti din toate timpurile, informează Reuters. Michael Jordan a primit de cinci ori trofeul MVP în 15 sezoane.

În 1999, postul american de televiziune sportivă ESPN l-a declarat cel mai bun sportiv al secolului al XX-lea, iar pe lista agenţiei de presă Associated Press ocupă locul secund, după Babe Ruth (baseball).

Jordan este cunoscut şi pentru echipamentele sportive care îi poartă numele, dintre care pantofii sport Nike Air Jordan, lansaţi în 1984, se comercializează cu succes şi în prezent în magazinele de specialitate. SURSA: AGERPRES

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Obiecte ale celebrităților, scoase la licitație, în New York