Mica Unire, sărbătorită în toate colţurile ţării. 160 de ani de când Bucureştiul a devenit capitala Principatelor Române

România sărbătoreşte 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Unificarea politică a Moldovei şi Ţării Româneşti a completat astfel puternica apropiere culturală şi economică dintre cele două ţări. Mica Unire, aşa cum mai este denumită, a fost aniversată în Capitală şi în ţară prin mai multe ceremonii. Tot astăzi se împlinesc 160 de ani de când Bucureştiul a devenit capitala Principatelor Române.

24 Ianuarie 2022, 19:45 Știrile TVR |

"Naţiunea română este mai puternică atunci când este solidară... Avem instrumentele şi resursele pentru a moderniza România", a spus preşedintele Klaus Iohannis, la ceremonia organizată la Mormântul Ostaşului Necunoscut. Preşedintele a decorat drapelele de luptă ale unor unităţi militare.

Coroane de flori au fost depuse şi la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din Dealul Patriarhiei, iar La Muzeul Militar a avut loc un serviciu religios în memoria eroilor şi a fost inaugurată o expoziţie dedicată Armatei.

La Iaşi, ziua a început cu un Tedeum oficiat la Biserica unde este înmormântat domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

Deşi nu a fost aprobată nicio manifestare în oraş, din cauza pandemiei şi a incidenţei mari a cazurilor de Covid, peste 600 de simpatizanţi AUR au fost aduşi la Iaşi cu autocarele. Au plecat în marş, în frunte cu liderul George Simion, până în Piaţa Unirii, unde s-au prins în horă. Mulţi participanţi nu purtau mască de protecţie.

În timp ce era prins în horă, George Simion a fost stropit cu cerneală de cineva din mulţime. Doi bărbaţi au fost reţinuţi de poliţie.

Manifestări au mai fost la Craiova, dar şi în alte oraşe, toate cu multe restricţii.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 30°C
IASI 28°C 23°C
CLUJ 25°C 19°C
CONSTANTA 23°C 24°C
CRAIOVA 29°C 28°C
BRASOV 25°C 22°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI