„Mica grațiere” încaieră politicienii. Scandalul a început după ce un violator abia eliberat a recidivat

3 noiembrie 2017, 21:13

Întrebat ce îi trasnmite fetei violate de deținutul eliberat recent în baza legii privind aglomerația din închisori, Ministrul Justiției a dat vina pe fostul Guvern. La fel și liderul, PSD Liviu Dragnea.

Legea privind decongestionarea pușcăriilor a fost inițiată de fostul ministru al Justiției Raluca Prună, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a cerut măsuri privind aglomerația din închisori. Ministrul tehnocrat a propus ca deținuților să li se scadă 3 zile pentru 30 de zile executate în condiții improprii. Parlamentul a majorat însă câștigul la 6 zile.

Sindicaliștii din penitenciare au atras atenția de anul trecut că grațierea mascată va fi inutilă, pentru că mai mult de jumătate dintre deținuții eliberați recidivează.

Oamenii de pe stradă nu văd deloc cu ochi buni eliberarea mai devreme a violatorilor și criminalilor.

Măsurile au fost luate după ce a crescut numărul deținuților care au dat statul român în judecată la CEDO, pe motiv că sunt încălcate drepturile. Au reclamat, de exemplu, că nu erau ținuți în cel puțin 4 metri cubi de spațiu, așa cum cer standardele europene. De regulă, CEDO le dădea câștig de cauză și obliga România la plata a câteva mii de euro pentru fiecare deținut. După ce s-au adunat câteva mii de plângeri, CEDO a cerut statului român să ia măsuri urgente.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite