Mișcarea „Me Too” ia avânt în Taiwan și obligă Parlamentul să schimbe legile cu privire la hărțuire

Mișcarea „Me Too” ia avânt îi Taiwan
Mișcarea „Me Too” ia avânt îi Taiwan
9 august 2023, 13:46

Valul de acuzații a fost declanșat la finalul lui mai de Chen Chien-jou, o fostă angajată a Partidului Democrat Progresist (DPP). Ea a acuzat un regizor de film care lucra cu partidul că a hărțuit-o în 2018, iar șeful departamentului pentru afacerile femeilor din partid a respins acuzațiile ei.

Postarea lui Chen a devenit virală peste noapte, a stârnit alte sute de plângeri și a început o dezbatere națională cu privire la hărțuirea din Taiwan, deși activiștii spun că diviziunile generaționale și așteptările sociale înrădăcinate încă amenință să o rețină.

Poate motivată de viitoarele alegeri, postarea lui Chen a dus la scuze publice din partea președintelui Taiwanului, Tsai Ing-wen, și la o investigație internă care a constatat că plângerea lui Chen a fost tratată greșit în interiorul partidului. Asta pare să fi încurajat alte victime să-și facă poveștile publice, ceea ce a determinat mai multe investigaţii şi demisii din DPP şi din alte partide.

Chen a spus că a fost inspirată să-și împărtășească acuzațiile de Wave Makers, un serial taiwanez Netflix care urmează echipei de campanie fictivă a alegerilor prezidențiale. Postarea ei a citat un personaj care spunea unei victime: „Să nu lăsăm asta să plece”. A devenit un strigăt în Taiwan. „Știam că, dacă această primă poveste ar putea fi tratată bine, atunci mai mulți oameni își vor găsi curajul să se prezinte cu poveștile lor”, a spus Chen mai târziu pentru China Project. „Deci primul caz este într-adevăr cheia dacă speranța este să existe o mișcare”, a punctat ea.

Ca urmare a dezbaterilor publice, săptămâna trecută, parlamentul din Taiwan a introdus pedepse mai aspre, a prelungit perioadele de raportare și a înlăturat lacunele din cele trei legi care guvernează hărțuirea la locul de muncă, în școală și în alte spații. La legea care vizează locul de muncă, s-a definit în sfârșit „hărțuirea sexuală cu abuz de putere”.

Amendamentele au fost binevenite, dar observatorii sunt îngrijorați că nu merg suficient de departe pentru a aborda abuzul și hărțuirea în organizațiile religioase și școlile înghesuite și avertizează că Taiwanul are nevoie și de schimbare culturală.

„Amendamentele nu vor marca sfârșitul îmbunătățirii legilor și politicilor, ci un punct de plecare, sperăm”, spune dr. Tingyu Kang, de la departamentul de jurnalism al Universității Naționale Chengchi. „Legile nu sunt singura modalitate prin care se modelează comportamentul oamenilor”, spune Kang, care adaugă că: În ciuda reputației sale progresive, „Taiwanul, la fel ca majoritatea altor țări, este încă influențat de normele patriarhale și de misoginie. Misoginia online a crescut în Taiwan în ultimul deceniu, articolele de știri despre hărțuirea sexuală sau violul atragând adesea comentarii sarcastice și blamarea victimelor”.

Sondajele guvernamentale din acest an au arătat că aproape 80% dintre femeile care spun că au fost hărțuite la locul de muncă aleg să nu raporteze fapta. Hărțuirea sexuală a fost acceptată în liniște atât de mult timp, încât are propriul termen colocvial: „chi doufu” sau „a mânca tofu”. Este o analogie cu femeile din cele mai vechi timpuri a căror principală ocupație era să prepare tofu, iar clienții lor bărbați obișnuiau să le hărțuiască.

Wang Yueh-Hao, directorul executiv al Fundației Grădina Speranței, care ajută victimele violenței bazate pe gen, spune că femeile tind să nu reclame hărțuirea la care sunt supuse din cauza lipsei de încredere în sistemul de justiție din Taiwan.

Săptămâna trecută, scriitoarea și comedianta taiwaneză, Vickie Wang, a scris un articol de opinie pe care l-a numit: „Femeile din Taiwan s-au săturat să fie drăguțe”. Ea punctează pnetru The New York Times: „În ciuda tuturor progreselor din Taiwan, societatea noastră rămâne patriarhală și ierarhică”.

Jurnalista taiwaneză Hui-chen Fang spune că mișcarea de acum și răspunsul guvernului sunt „un apel de trezire” pentru bărbații în vârstă care „nu au fost învățați să respecte limitele”. Fang și-a postat propriile acuzații MeToo în iunie, împotriva unui director media de înalt profil, care a negat afirmațiile. Copleșită și izolată de acoperirea ei în mass-media, Fang a început să colecteze și să publice alte povești MeToo. Femeile au început să-i ceară direct să-și posteze poveștile. „Le-a fost frică de bărbații care le-au făcut asta”, spune ea. „Acești băieți au putere absolută asupra carierei tale. Dar unul dintre sloganurile mișcării MeToo din Taiwan este „Nu vreau să fii singur”, așa că și-au împărtășit poveștile”, explică Hui-chen Fang.

Sursa: The Guardian

Un articol de Arina Delcea

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite