Mexicul va fi condus de o femeie. Două femei sunt înscrise în cursa prezidențială

Claudia Sheinbaum și Xóchitl Gálvez
Claudia Sheinbaum și Xóchitl Gálvez
8 septembrie 2023, 16:00

Cele două vor lupta pentru a-l înlocui pe actualul lider, Andrés Manuel López Obrador, care trebuie să demisioneze anul viitor, deoarece legea mexicană le interzice președinților să candideze pentru un al doilea mandat de șase ani.

Născută în Mexico City în 1962, Claudia Sheinbaum are o diplomă în fizică și un doctorat în inginerie energetică. Ea a fost secretară de mediu în Mexico City în anul 2000, când Obrador era primarul orașului. De atunci, ea a menținut o relație strânsă cu liderul, sprijinindu-l în cele trei campanii politice ale sale pentru președinție. Ea a fost aleasă primar al orașului Mexico în 2018.

După patru ani și jumătate, Sheinbaum a părăsit postul, pentru a-și urmări ambiția de a deveni candidat la președinție pentru partidul ei, al cărui fondator este. Nominalizarea oficială a venit după un ce femeia a câștigat un sondaj intern.

Principala ei rivală, Gálvez, a fost desemnată oficial duminică drept candidatul alianței partidelor de opoziție „Frente Amplio Por Mexico” (Frontul larg pentru Mexic), a anunțat Partidul Revoluționar Instituțional (PRI) din Mexic pe contul său X, cunoscut anterior ca Twitter.

PRI este principalul partid de opoziție. Coaliția „Frente Amplio Por Mexico” este formată din trei partide de opoziție: Partidul de Acțiune Națională (PAN), Partidul Revoluției Democratice (PRD) și Partidul Revoluționar Instituțional (PRI). Gálvez este în prezent senatoare din partea PAN.

„Ceea ce vrea președintele (López Obrador) este să mă bată; nu o să mă bată. Sunt o femeie curajoasă (…) Acesta este doar începutul”, a declarat Gálvez pentru CNN en Español în iulie.

Gálvez a studiat ingineria calculatoarelor după ce a câștigat o bursă. Mai târziu a devenit femeie de afaceri. Din 2015 până în 2018, ea a ocupat funcția de primar al cartierului Miguel Hidalgo din Mexico City. În 2018, ea a câștigat un loc în Senat pentru PAN.

Sursa: CNN

Articol de Arina Delcea

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite