Mexicul salută suspendarea construcţiei zidului de la frontieră, de către președintele american Joe Biden

Zid uman la frontiera Mexicului cu SUA
Zid uman la frontiera Mexicului cu SUA
21 ianuarie 2021, 11:26

„Mexicul salută suspendarea construcţiei zidului”, a scris într-un tweet ministrul mexican al afacerilor externe Marcelo Ebrard.

Acest zid anti-migranţi era una dintre principalele promisiuni ale fostului preşedinte american Donald Trump, făcută în timpul campaniei sale din 2016.

Ebrard a salutat de asemenea proiectul de reformă în domeniul migraţiei al lui Joe Biden, în special „drumul spre dubla cetăţenie”. „După cum i-a scris preşedintele (mexican) Lopez Obrador în urmă cu câţiva ani lui Joe Biden, între timp devenit preşedinte, punţile deschid calea spre cooperare şi înţelegere”, a adăugat el.

Preşedintele democrat Joe Biden a semnat miercuri un decret prin care ordonă suspendarea construirii zidului de la frontiera de sud a SUA. El va prezenta de asemenea în faţa Congresului un proiect de reformă în domeniul migraţiei, ce va permite regularizarea situaţiei celor circa 700.000 de „dreamers”, acei tineri adulţi intraţi ilegal în SUA pe când erau copii.

Un program denumit DACA şi menit să-i protejeze pe aceşti „dreamers” de expulzare a fost pus în funcţiune de guvernul democrat al lui Barack Obama, însă Donald Trump, care a făcut din lupta împotriva imigraţiei ilegale un jalon al preşedinţiei sale, l-a anulat din 2017.

Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a declarat miercuri că împărtăşeşte priorităţile fixate de Joe Biden la începutul mandatului său, în special cele privind migraţia, o problemă sensibilă pentru Mexic în relaţiile sale cu SUA. „Sunt de acord cu cele trei principale abordări ale sale (…) Ele sunt foarte importante: lupta împotriva pandemiei, relansarea economică şi migraţia”, a spus Obrador cu puţin timp înainte de depunerea jurământului de către preşedintele american Joe Biden, căruia i-a urat „un mandat fructuos”.

Lopez Obrador, care a avut o relaţie strânsă cu Donald Trump, a fost printre ultimii lideri de stat care l-au felicitat pe succesorul lui democrat după victoria electorală în noiembrie.

Pentru Mexic, de unde sunt originare 38 de milioane de persoane ce locuiesc în prezent în SUA, problema migraţiei este una dintre cele mai importante de pe agenda lui Joe Biden, a continuat şeful statului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite