Mexic și California, în calea uraganului Hilary. Alertă în premieră pentru regiunile deșertice din California

Uraganul Hilary
Uraganul Hilary
19 august 2023, 14:56

Centrul Național pentru Uragane (NHC) se așteaptă ca furtuna puternică să se apropie de popularul oraș stațiune Cabo San Lucas din Mexic până vineri târziu, deși ar trebui să slăbească înainte de a lovi coasta de vest a SUA în acest weekend, aducând totuși ploi periculoase.

„Inundații care pun viața în pericol și potenţial catastrofale sunt probabile în mare parte din Baja California și sudul Californiei în acest weekend și la începutul săptămânii viitoare”, a spus agenția cu sediul în Miami în ultimul său aviz.

Peninsula Baja California din Mexic se întinde pe două state. Cel mai nordic a anulat activități publice neesențiale vineri, inclusiv cursurile școlare până luni, iar autoritățile din al doilea oraș ca mărime din Mexic, Tijuana, au îndemnat oamenii din zonele cu risc ridicat să se mute în adăposturi temporare. În statul sudic al peninsulei, autoritățile au amânat un meci local de baseball și au spus că porturile vor fi închise până vineri seara.

„Fără să fim alarmişti, trebuie să luăm cu toţii măsuri de precauţie şi să ne aprovizionăm cu apă şi produse de primă necesitate acasă, fără a recurge la cumpărături de panică”, a spus guvernatorul statului.

Directorul adjunct al NHC, Jamie Rhome, a avertizat despre riscurile de inundații de la San Diego la Los Angeles și Las Vegas, cu riscuri deosebit de mari în zona Palm Springs. „Dacă ai planuri de weekend, probabil că este timpul să începi să modifici acele planuri”, a spus el. Major League Baseball a mutat un trio de jocuri de duminică în California de Sud până sâmbătă.

Deși apele reci din largul coastei Californiei slăbesc de obicei furtunile care apar, Rhome a spus că „se așteaptă ca acest sistem să își mențină puterea, deoarece se va mișca rapid”. Hilary se deplasa spre vest-nord-vest cu aproape 12 mile pe oră (19 km/h), cu vânturi maxime susținute de aproape 130 mph (215 km/h), după ce a fost actualizat la categoria 4 peste noapte.

Rhome a spus că în California și în sudul Nevada sunt riscuri mari de inundații. Se așteaptă până la 10 inchi (25,4 cm) de precipitații.

Potrivit Serviciului Național de Meteorologie (NWS), aceasta este prima dată în evidențele sale când a fost emisă o avertizare de risc ridicat pentru regiunile deșertice din sud-estul Californiei.

Se preconizează că ploi abundente vor afecta California, Nevada și vecina Arizona, în urma unui val de căldură record de vară. Phoenix, Arizona, a suportat o perioadă de o lună de temperaturi care depășesc 43°C pe tot parcursul lunii iulie, potrivit NWS.

În deșertul Valea Morții din California, temperaturile au atins 53 de grade Celsius la mijlocul lunii iulie, printre cele mai ridicate temperaturi înregistrate pe Pământ în ultimii 90 de ani.

Articol de Arina Delcea

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă