Metodele AIEA de evaluare a radioactivităţii la Cernobîl, criticate de o organizaţie neguvernamentală specializată

Centrala nucleară de la Cernobîl
Centrala nucleară de la Cernobîl
27 aprilie 2022, 19:41

În timpul unei vizite efectuate pe amplasamentul centralei, şeful AIEA, Rafael Grossi, a estimat marţi că nivelul radioactivităţii acolo este în parametri normali, adăugând că nivelurile de radioactivitate ”au crescut în anumite momente, când ruşii au adus în zonă echipamente (militare) grele şi când au plecat” după ce au ocupat centrala între 24 februarie şi 31 martie.

”Înainte de a se pronunţa asupra radioactivităţii în zona Cernobîl ca urmare a acţiunilor trupelor ruse este nevoie de o expertiză aprofundată la faţa locului”, a declarat pentru AFP Bruno Chareyron, directorul laboratorului Criirad, o asociaţie independentă creată în Franţa după explozia survenită în anul 1986 la centrala de la Cernobîl, transmite Agerpres.

”Nu este riguros din partea AIEA” să spună că nivelul radioactivităţii este în parametri normali ”de îndată ce a ajuns la faţa locului”, spune Chareyron.

Astfel, explică acesta, ”este nevoie mai întâi de măsurători detaliate în toate clădirile unde trupele (ruse) au pătruns, în special în clădirile unde există materii radioactive şi au fost jafuri”. ‘‘Trebuie efectuată de asemenea o cartografiere detaliată a nivelului de radiaţii pe toate terenurile exterioare unde trupele ruse au săpat tranşee şi au deplasat vehicule (militare), întrucât aceasta ar putea repune în suspensie materii radioactive şi readuce la suprafaţă materiale din sol ce ar putea fi în mod special radioactive. Şi date fiind suprafeţele vizate, folosirea unei drone echipate cu captatori de radioactivitate’‘ ar fi justificată, detaliază expertul menţionat.

Organizaţia Criirad a criticat şi asigurările date de AIEA imediat după ce trupele ruse au ocupat în februarie centrala de la Cernobîl. Această agenţie a ONU, citând atunci organismul ucrainean de monitorizare nucleară, a raportat ”niveluri de până la 9,46 microsiverţi pe oră”, care, conform acesteia, nu prezentau ”niciun pericol”.

Însă captatorii au înregistrat niveluri de ”până la 10 ori mai mari”, adică cifre ”extrem de preocupante pentru persoanele prezente, mai ales în ce priveşte riscul de inhalare”, notează expertul citat. ”Este vorba despre o disfuncţionalitate a captatorilor, sau astfel de niveluri chiar au fost atinse? AIEA trebuie să clarifice acest lucru”, subliniază Bruno Chareyron.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite