Metodă de recrutare în armata rusă: înrolarea pe front, șansă pentru rușii îngropați în datorii de a li se șterge debitele

Soldați ruși
Soldați ruși
7 decembrie 2023, 09:48

La începutul acestui an, o investigație a Novaia Gazeta Europa a constatat că, în multe părți ale țării, un bărbat de 35 de ani care lucrează până la pensionare, la 65 de ani, se poate aștepta să câștige în această perioadă mai puțin decât suma totală a despăgubirilor pe care familia sa le-ar primi dacă el ar muri luptând în Ucraina.

Făcând moartea mai profitabilă decât viața, armata apelează la cele aproximativ 13 milioane de ruși care au datorii. Li se dă astfel o șansă de-a reveni pe linia de plutire dacă, bineînțeles, vor supraviețui pe front și dacă executorii judecătorești nu le vor pune  apartamentul sub sechestru înainte de-a avea șansa să-și achite integral datoria.

Când accesezi site-ul Serviciului Federal de Executori Judecătorești, ești imediat întâmpinat de un anunț de suspendare a tuturor ordinelor judecătorești împotriva debitorilor care au semnat un contract cu Ministerul Apărării.

Atâta timp cât figurezi pe lista „participanților la operațiunea militară specială”, mașina sau apartamentul nu-ți pot fi confiscate, contul bancar nu poate fi blocat și nu-ți vei pierde dreptul de a călători în străinătate.

Datornicii sunt cel mai recent grup vizat de Ministerul rus al Apărării în foamea sa permanentă de noi recruți pentru a lupta în Ucraina.

În octombrie, o femeie cu doi copii din orașul siberian Krasnoiarsk, a povestit cum banca a transmis un împrumut restant de 800.000 de ruble (8.200 de euro) către Serviciul Federal de Executori Judecătorești (FBS) pentru a fi recuperat. Executorii judecătorești i-au trimis un fluturaș pentru înrolarea în armată, subliniind că, dacă se va înrola, va putea câștiga suficienți bani pentru a-și acoperi datoriile, deși nu avea experiență militară. Ea a refuzat oferta lor după ce și-a dat seama că nu exista nicio garanție că statul va plăti milioanele de ruble ca despăgubiri familiei sale în cazul în care va muri.

Infractorilor condamnați de instanță să plătească daune victimelor li se șterg datoriile, fie temporar, fie definitiv. Deținuții care au semnat contracte cu Grupul Wagner și apoi cu Ministerul Apărării se pot întoarce acasă după ce și-au încheiat serviciul militar. Ei sunt grațiați de Putin și se întorc cu un cazier judiciar imaculat, în timp ce executorii judecătorești nu cer rambursarea acestor datorii cât timp războiul este în desfășurare.

În anii 1990, mecanismele de aplicare a ordinelor judecătorești se dovedeau fără speranță, pe măsură ce societatea se prăbușea în haos. Monopolul nou-născutului stat rus în materie de aplicare a legii a fost spart de grupuri criminale care s-au dovedit mult mai capabile să producă rezultate. Serviciul de executor judecătoresc a fost reînviat abia în 1997, când FBS a fost însărcinat cu executarea ordinelor judecătorești.

Cu toate acestea, justiția socială rămâne un vis îndepărtat. Potrivit raportului anual al ONG-ului american World Justice Project, Rusia se situează pe locul 113 din 142 de țări în ceea ce privește statul de drept, mai jos decât Zambia, Liban și Guatemala.

Serghei, un angajat al serviciului regional de executori judecătorești din Ekaterinburg, explică pentru Novaia Gazeta Europa: „Dacă nu discuți despre posibilitatea ca debitorii să se înroleze în serviciul militar, îți riști capul. La început, nu-mi venea să cred că cineva ar fi de acord, dar apoi mai multe persoane s-au înscris efectiv, persoane cu datorii de 300.000 de ruble (3.100 de euro) sau mai mult, reprezentând pensii alimentare neplătite. Dar, sincer, care dintre acești tipi este un soldat adevărat? Sunt oameni de rând.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite