Meteorolog: Duminică avem un prim semnal că temperaturile vor scădea. Luni și marți vor fi valori normale, de miercuri vine un nou val de căldură

27 iulie 2022, 15:12

„În orele următoare, ne așteptăm ca valorile termice, în regiunile sudice, aflate sub incidența codului portocaliu, temperaturile să fie foarte ridicate, să fie de 40 de grade în extremitatea sudică a țării, în Lunca Dunării. Temperatura este ridicată și în zona Capitalei. […] În ceea ce privește disconfortul termic, în aceste zone va fi în continuare ridicat, indicele temperatură-umezeală deja depășește pragul critic de 80 de unități, iar în orele următoare disconfortul termic se menține, chiar dacă ne apropiem de orele serii. Această avertizare pentru val de căldură și disconfort termic accentuat va expira în această seară, iar pentru ziua de mâine și pentru ziua de vineri va rămâne în vigoare un cod galben pentru val de căldură și disconfort termic ridicat”, spune Oana Păduraru.

Meteorologul ne dă și vești bune, cel puțin pentru sfârșitul săptămânii și începutul săptămânii viitoare: „Duminică avem un prim semnal că vremea se va răcori în toate zonele țării, iar valorile termice, cel puțin pentru ziua de duminică, dar și pentru zilele începutului săptămânii viitoare, zilele de luni și marți  vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă și se vor încadra în general între 24 și 30 de grade. Începând de miercuri, însă, săptămâna viitoare, avem semnale că din nou un val de căldură se va apropia de zona țării noastre, valorile termice vor fi din nou în creștere.”

Capitala şi alte 14 judeţe din Oltenia şi Muntenia se află miercuri sub Cod portocaliu de caniculă, în aceste zone temperaturile urcând până la 40 de grade.

(w500) Cod portoc

Judeţele marcate cu Cod portocaliu sunt: Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova – parţial şi Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Bucureşti-Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Olt şi Dolj – integral.

Pe de altă parte, este în vigoare o avertizare Cod portocaliu de averse torenţiale şi vijelii puternice valabilă pentru jumătatea de sud a Moldovei, nordul şi estul Munteniei şi nordul Dobrogei pe parcursul zilei de miercuri. Totodată, o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică a intrat în vigoare miercuri la ora 12:00 şi vizează până vineri, la început, centrul, estul ţării şi zona de munte, apoi sud-vestul şi sudul ţării.

(w500) Cod portoc

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite