Meteorolog: În decembrie, orice episod de răcire a vremii poate să aducă lapoviță și ninsoare. Va fi o iarnă normală, dar tendința este să avem ierni mai blânde

17 noiembrie 2022, 17:48

Florinela Georgescu, director executiv ANM, a explicat la TVR INFO la ce ne putem aștepta în perioada următoare, dar și în această iarnă,  din punct de vedere al vremii: „Începem luna decembrie cu o vreme mai spre normal, chiar ceva mai rece pe partea de est a țării, acolo unde deja, de zilele viitoare, vremea se va răci destul de puternic. Un normal pentru început de lună decembrie înseamnă temperaturi care să nu mai depășească ziua 8 – 10 grade, mai coborâte pe partea de est a teritoriului.”

Florinela Georgescu spune că  „oricând, orice episod de răcire a vremii în luna decembrie poate  să aducă precipitații solide, deci lapoviță și ninsoare.

Meteorologul spune că sunt semnale că în luna decembrie ar putea fi mai multe precipitații, deci asta ar putea însemna și ninsoare.

„Există o probabilitate destul de mare ca și în acest an fenomenele cele mai severe de iarnă să fie în ianuarie și februarie, și în prima parte a lunii martie”, spune meteorologul.

„Tendința este de a avea ierni tot mai blânde, cu mai puțină ninsoare. Dar nu putem niciodată să eliminăm posibilitatea fenomenelor severe, chiar dacă pe durate mai scurte”, explică directorul ANM.

„E bine să ne pregătim pentru o iarnă cum ar trebui ea să fie la noi în țară, o iarnă normală. Normalul la noi în țară înseamnă și probabilitatea unor episoade mai severe”, conchide Florinela Georgescu.

În zilele următoare, înnorările vor fi persistente în nordul, centrul, estul și sud-estul țării, unde mai ales pe parcursul zilei va ploua pe arii extinse, iar în rest cerul va fi temporar noros. În nordul Carpaților Orientali treptat vor predomina ninsorile și local se va depune strat de zăpadă.

Precipitații mixte vor fi și în zona montană înaltă din rest, în general la altitudini de peste 1.700 m, precum și în nordul Moldovei și posibil în estul Transilvaniei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite