METEO. Cod galben de ploi şi furtuni în 21 de judeţe, până sâmbătă dimineaţa

15 septembrie 2023, 10:01

Potrivit meteorologilor, în intervalul 15 septembrie, ora 10:00 – 16 septembrie, ora 6:00, în cea mai mare parte a Transilvaniei şi a zonei montane şi, local, în Muntenia şi Moldova vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse şi cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 50 – 60 km/h), izolat vijelii şi grindină.

În intervale scurte de timp, sau prin acumulare, local, cantităţile de apă vor fi de 20 – 30 l/mp şi, izolat, de peste 40 – 50 l/mp.

Judeţele vizate sunt: Brăila, Galaţi, Bacău, Vrancea, Buzău, Neamţ, Harghita, Covasna, Prahova, Mureş, Braşov, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Sibiu, Gorj, Hunedoara, Alba, Cluj, Bihor şi Sălaj.

ANM precizează că, vineri, vor fi manifestări de instabilitate atmosferică şi în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse, în timp ce sâmbătă, 16 septembrie, va mai ploua îndeosebi în jumătatea de sud a ţării.

În Capitală situația se schimbă. De la soare arzător trecem la temperaturi mai scăzute și umbrelă. În cea de-a doua parte a zilei șansele de ploaie vor crește iar maximele vor ajunge la 30 de grade.

La munte, atmosfera va fi mohorâtă, vor fi înnorări și va ploua în majoritatea masivelor. Este posibil să cadă grindina iar în Carpații Meridionali și de Curbură cantitățile de apă vor depăși 40 de l/mp, iar temperaturile vor continua să scadă.

În schimb, pe litoral încă va fi vreme bună de plajă în prima partea a zilei, apoi spre seară norii de ploaie vor ajunge și pe aici iar vântul va fi destul de insistent. Temperaturile vor fi plăcute cu maxime de 25-27 de grade. Apa mării va avea în jur de 23 de grade.

Dimineața de sâmbătă va începe cu ceață prin unele zone, iar temperaturile vor scădea în sud-est, iar în rest vor fi în creștere ușoară. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cât și la munte, ploile nu se lasă așa ușor. Cantitățile de apă vor depăși 30 de l/mp și tot pe aici vântul își va face simțită prezența. Temperaturile maxime se vor încadra între 22 și 28 de grade.

Vremea în Europa

În Peninsula Iberică vremea se va menține în continuare instabilă însă ploile se mai domoleasc. În schimb, în nord-vestul continentului cerul va fi acoperit de nori și vor fi ploi însemnate cantitativ cât și grindină. În nordul Europei nu vor fi schimbări majore, vor fi precipitații pe arii extinse.

Pe când în sud-estul și în centrul Europei vremea va fi predominant frumoasă și caldă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite