V-ați gândit vreodată să reparați o umbrelă, să comandați o pălărie sau să apelați la cineva să vă lustruiască pantofii? Probabil nu, pentru că aceste meserii dispar. Dar amintirea lor rămâne vie prin intermediul unui proiect fotografic lansat la Cluj.
Sifonăreasa, geamgiul, ceasornicarul sau fochistul sunt doar câteva dintre meseriile uitate sau pe cale de dispariție. Cu rădăcini în perioada interbelică, meseriașii au supraviețuit chiar și în comunism.
După Revoluţie, odată cu evoluţia tehnicii şi a nivelului de trai, cei mai mulți au renunțat la meșteșugul lor.
Expoziția „Sfârșitul unei lumi așa cum o știm", un proiect de cercetare semnat Cătălin Alexa, scoate la lumină această lume uitată prea curând.
Doar pelicula și hârtia fotografică se mai încăpățânează să păstreze memoria acelor vremuri. Imaginile sunt disponibile și în spațiul virtual pe site-ul imagist.ro.
Expoziția fotografică de la Cluj poate fi și un semnal de alarmă. Un studiu efectuat de universitățile Oxford și Yale cu privire la impactul robotizării pe piața muncii arată că inteligenţa artificială va înlocui inteligenţa umană în aproximativ 45 de ani, iar peste 120 de ani, toate locurile de muncă ar putea fi ocupate de computere.