Meseria de drăniţar, practicată încă în judeţul Suceava. Meşterii populari salvează casele vechi bucovinene

13 noiembrie 2022, 20:46

Cel mai în vârstă drănițar din România trăieşte în Bilca. Are 89 de ani şi, de când se ştie, pregăteşte lemnul pentru acoperişul caselor.

În ultimii ani, puţini mai angajau drăniţari ca să îşi refacă acoperişul cu bucăţi de lemn, aşa cum a fost odinioară. Aşa că meseria a fost aproape dată uitării.

O mână de voluntari, cu sprijinul specialiştilor de la Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava, îi ajută acum pe proprietarii de case tradiţionale să le păstreze şi să le renoveze. Aşa că au strâns la un loc toţi meşterii drăniţari şi le-au dat de lucru.

Asociaţia a salvat de la dărâmare şi cinci case bucovinene autentice, pe care noii proprietari voiau să le pună la pământ ca să construiască locuinţe moderne. Le-au luat şi le-au mutat în Bilca. Apoi le-au refăcut.

Toate casele autentice din judeţul Suceava au fost inventariate.

Asociaţia nu păstrează vii doar draniţa şi casele bucovinene, ci şi atmosfera satelor de odinioară, aşa că organizează şezători tradiţionale pentru turiştii din zonă, cu bucate şi muzică autentice.

Toţi cei interesaţi să cunoască obiceiurile din Bucovina pot veni la Bilca să viziteze căsuţele şi atelierul de făcut draniţă.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite