Mesele de sărbători vor fi mai sărace și mai scumpe. Ioan Ladoși: Doar 20% din carnea de porc din galantar este din producția internă. Prețul va crește cu 30%, față de anul trecut

31 octombrie 2022, 10:23

O altă cauză este aceea că fermierii au tras linie după un an agricol dezastruos. Concluzia: profitul e zero, iar datoriile enorme. Victime, sunt inevitabil, consumatorii.

Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc, a declarat, la TVR Info, că prețul va fi totuși dictat de puterea de cumpărare a românilor, pentru că prețul cărnii nu va putea crește, dacă nu va mai putea fi vândută.

În România există două piețe paralele, piața comercială de carne vândută legal către fluxul de carne normal și aici ne integrăm noi, la ora actuală luăm carnea în viu, de la poarta fermei cu 8,5 lei pe kilogram. Cea de-a doua piață este piața gospodăriilor populației care la rândul ei vinde către piață, dar într-o manieră neorganizată, dar in care prețul este undeva la 12, 13 lei, deoarece are un contact direct cu consumatorul, noi nu avem acest contact, vindem către abatoare, abatoarele către procesatori și către retaileri. La cest moment, în comerțul civilizat doar 20% din carnea din galantar este din producția internă, a arătat Ioan ladoși, la TVR INFO.

O altă problemă ridicată de preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc este cea a lipsei de protecție din partea autorităților în fața răspândirii pestei porcine afticane, care ”bântuie” industria de carne din România de cinci ani.

Doar anul trecut, efectivele de carne au scăzut cu circa 40%. Într-un context în care autoritățile nu fac nimic ca să protejeze aceste ferme, cine este în continuare suficient de inconștient să facă investiții în aceste ferme, spune Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc.

În opinia lui Ioan Ladoși, carnea va fi suficientă în perioada sărbătorilor de iarnă, dar ea va ajunge în galantarele magazinlor cu 30% mai scumpă comparativ cu anul trecut. Noile creșteri de prețuri se adaugă scumpirilor constante din acest an pentru carnea de porc şi mezeluri.

În urmă cu un an, pulpa de porc se vindea cu 19 lei kilogramul, iar acum a ajuns să coste şi 30 de lei pe kilogram. Cotletul de porc a crescut de la 22-23 de lei, până la 32 de lei kilogramul. Iar mușchiul afumat se cumpără acum cu 55-60 lei kg.

Producătorii de carne de porc spun că acum vând carcasa cu aproape 9 lei pe kilogram, în timp ce la ţărani, preţul porcului în viu a ajuns între 12 şi 14 lei kilogramul.

Scumpirile sunt provocate de criza energetică, seceta din acest an care a afectat producţia de porumb, dar şi pesta porcină. Numai în ultimele săptămâni au fost descoperite două focare în judeţele Timiş şi Iaşi. România a ajuns să importe 80 la sută din necesarul de consum de carne de porc.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite