„Stadioanele sunt goale după meci, după război orașele rămân goale”. Mesajul pe care ar fi vrut să îl transmită Volodimir Zelenski înaintea finalei Cupei Mondiale de fotbal. FIFA a respins cererea Kievului

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski
18 decembrie 2022, 14:48

„Putea să fie văzut de milioane de oameni chiar înainte de meci, dar, chiar și susținută de Qatar, inițiativa de pace a Ucrainei a fost blocată de FIFA”, se arată pe contul oficial de Facebook al Ucrainei, care a preluat mesajul.

„Fotbalul ca sport de care se bucură miliarde de oameni unește națiunile de pe întreg globul. Cu toții iubim fotbalul pentru spiritul său de competiție și, de asemenea, pentru fair play. Cu toții iubim fotbalul pentru că este despre viață și pace, talent și bucuria familiei. Ucrainenii, care luptă pentru pace, cheamă la pace toate națiunile. Avem nevoie de o Cupă Mondială FIFA, nu de un război mondial. Până acum, acest lucru nu a fost auzit de FIFA, care a blocat mesajul Ucrainei, dar încă este timp pentru asociația fotbalistică să se răzgândească”, se arată în postarea de pe contul de Facebook al Ucrainei.

„Acest moment nu poate fi pierdut”, se conchide în postare.

În debutul mesajului, Volodimir Zelenski transmite salutări calde și de pace din Ucraina tuturor fanilor fotbalului.

„Astăzi vom fi martorii unei victorii comune: celebrarea spiritului uman. Această Cupă Mondială a dovedit din nou că timpul, țări și naționalități diverse pot decide cine este cel mai puternic în fair play, dar nu în jocul cu focul. Pe suprafața verde a terenului de joc, și nu pe câmpul de luptă înroșit”, declară Zelenski.

„Peste tot în lume, fiecărui tată i-ar plăcea să își ducă fiul la un meci de fotbal și fiecărei mame i-ar plăcea ca fiul ei să se întoarcă din război”, a adăugat Zelenski.

El a subliniat că Ucraina își dorește pacea mai mult decât orice altceva, iar oferta de pace a fost făcută „pentru că în război nu există campioni”.

Zelenski ar fi folosit acest prilej pentru a anunța inițiativa Ucrainei pentru un summit global de pace în această iarnă.

„Stadioanele sunt goale după meci, iar după război, orașele rămân goale. De aceea războaiele trebuie să eșueze, iar pacea trebuie să devină campioană. Așa cum se întâmplă acum, în Qatar. Cupa Mondială, nu războiul mondial. Este posibil. Vă rog, sprijiniți Ucraina în eforturile noastre de a restabili pacea. Alăturați-vă formulei unui summit pentru pace globală și deveniți campioni ai păcii”, a îndemnat Zelenski.

„Un summit care să unească toate națiunile lumii în jurul cauzei păcii globale”, a precizat el. „Să urmărim finala împreună și să punem capăt războiului. Slava Ukraini și o zi fericită pentru Qatar”, a conchis președintele Ucrainei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite