Mesajul papei Francisc pentru Ziua Mondială a Păcii: „Cheltuiţi pentru educaţie, nu pentru arme”

Papa Francisc
Papa Francisc
21 decembrie 2021, 14:11

Suveranul pontif a condamnat cheltuielile militare în creştere în detrimentul serviciilor sociale.

În mesajul său, papa Francisc a cerut, de asemenea, un echilibru mai bun între o economie de piaţă liberă şi nevoia de a-i ajuta pe cei nevoiaşi şi de a proteja mediul înconjurător.

El a dedicat aproximativ o treime din mesajul de patru pagini educaţiei, spunând că a existat o „reducere semnificativă” a cheltuielilor pentru educaţie şi formare la nivel global, în timp ce cheltuielile militare au crescut peste nivelurile de la sfârşitul Războiului Rece şi „pare sigur că vor creşte la un nivel exorbitant”.

El nu a oferit nicio sursă pentru statisticile la care a făcut referire.

„Aşadar, este momentul ca guvernele să dezvolte politici economice care vizează inversarea ponderii fondurilor publice alocate pentru educaţie şi pentru armament’, a mai spus papa Francisc în acest mesaj, care este adresat şefilor de stat şi organizaţiilor internaţionale.

Suveranul pontif a făcut totodată apel la dezarmare, la interzicerea armelor nucleare şi a afirmat că fondurile militare ar trebui redirecţionate pentru distribuirea echitabilă a vaccinurilor anti-COVID-19 şi cercetare pentru prevenirea viitoarelor pandemii.

„În pofida numeroaselor eforturi care vizează un dialog constructiv între naţiuni, zgomotul asurzitor al războiului şi al conflictului se intensifică. În timp ce bolile de proporţii pandemice se răspândesc, efectele schimbărilor climatice şi degradarea mediului înconjurător se înrăutăţesc, tragedia foametei şi a setei este în creştere”
, a mai spus el în mesaj.

 

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite