Mesajul Papei Francisc pentru chinezi, transmis din Mongolia vecină

În timpul vizitei sale în Mongolia, Papa Francisc le-a transmis catolicilor din China să fie „creștini buni și cetățeni buni”, relatează Al Jazeera. După o liturghie în capitala Mongoliei, Ulaanbaatar, duminică, Francisc și-a îndreptat atenția către China, oficial atee, ai cărei cetățeni veniseră cu avionul pentru vizita papală.

04 Septembrie 2023, 10:51 (actualizat 04 Septembrie 2023, 10:52) Știrile TVR |
Papa Francisc în Mongolia

Flancat de episcopul din Hong Kong, Stephen Chow, și de episcopul său emerit, cardinalul John Tong Hon, papa, în vârstă de 86 de ani, a spus că trimite „un salut cald nobilului popor chinez”. „Poporului îi doresc tot ce este mai bun”, a spus Papa. „Catolicilor chinezi, vă cer să fiți buni creștini și buni cetățeni”.

În mulțimea de la liturghie se afla o chinezoaică ce călătorise în Mongolia din orașul Xi’an din nord-vestul Chinei. Ea a spus că a fost „destul de dificil să vină”, dezvăluind că cei doi organizatori ai pelerinajului grupului ei au fost reținuți în China. „Permiteți-mi să vă spun, îmi este atât de rușine să țin steagul național [chinez]. Dar trebuie să îl țin și să-l anunț pe Papa cât de greu este pentru noi”, a spus ea.

O altă chinezoaică la slujba din Mongolia a spus că s-a simțit „atât de binecuvântată” că a participat la slujbă și l-a văzut pe papa. „A avea propria noastră religie nu înseamnă că suntem împotriva țării noastre”, a declarat femeia, din provincia Hebei, pentru agenția de presă AFP. „De fapt, ne rugăm pentru țara noastră.”

Se estimează că sunt între 10 și 12 milioane de catolici în China, care a continuat să numească episcopi fără aprobarea Vaticanului, ca parte a unei campanii menite să asigure ascultarea doar față de Partidul Comunist aflat la guvernare. În aprilie, Beijingul a numit un nou episcop pentru Shanghai, cea mai mare eparhie a țării.

Vatican și Beijing nu au avut legături diplomatice oficiale de mai bine de 70 de ani, iar în ultima vreme relațiile au devenit chiar tensionate cu privire la guvernarea catolicilor din China, în ciuda unui acord în această problemă în 2018.

Expresia folosită de papa duminică – „creștini buni și cetățeni buni” – este una pe care Vaticanul o folosește frecvent în încercarea de a convinge guvernele comuniste că acordarea unei mai mari libertăți religioase catolicilor nu ar face decât să ajute la progresul social și economic al țărilor lor.

Numindu-se „pelerin al prieteniei”, Papa Francisc a lăudat virtuțile Mongoliei în timpul vizitei sale, dar a avertizat asupra pericolelor corupției și degradării mediului, două provocări majore cu care se confruntă națiunea. În Mongolia sunt doar aproximativ 1.450 de catolici și aproape toți au participat la slujba condusă de papă în capitala țării.

Un articol de Arina Delcea

 

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 4°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 6°C 4°C
CRAIOVA 3°C 5°C
BRASOV 3°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI