Mesajul lui Nancy Pelosi la Taipei: Angajamentul SUA rămâne neschimbat în ceea ce privește parteneriatul cu Taiwanul

3 august 2022, 14:02

Nancy Pelosi și-a încheiat vizita în Taiwan cu un mesaj fără echivoc transmis mai ales Chinei: angajamentul SUA rămâne neschimbat în ceea ce privește parteneriatul cu Taiwanul în contextul provocărilor de securitate.

Nancy Pelosi: „Taiwanul a fost o insulă a rezilienţei în întreaga lume. Poporul taiwanez a arătat tuturor că, cu speranţă, curaj şi determinare este posibil să se construiască un viitor în pace şi prosperitate. Chiar şi în condiţiile provocărilor pe care le aveţi. Iar acum, mai mult că niciodată, solidaritatea Americii cu Taiwanul este crucială, iar acesta este mesajul pe care îl aducem astăzi aici.”

Și președinta Taiwanului a ținut să atragă atenția asupra faptului că o agresiune militară a Chinei asupra insulei ar putea avea consecințe nedorite în întreaga regiune: Anul acesta, Rusia a invadat Ucraina şi în acel moment securitatea Taiwanului a devenit un alt punct focal pentru restul lumii. Momentul în care Taiwanul democratic va fi invadat va fi un asalt major asupra securităţii întregului bazin indo-pacific.

Intenția lui Nancy Pelosi de a vizita Taiwanul a fost anunțată cu mai multă vreme înainte, iar vizite ale congresmenilor americani pe insulă nu sunt neobișnuite.

Atmosfera s-a tensionat însă în mod deosebit în contextul războiului din Ucraina și a temerilor potrivit cărora China, care consideră Taiwanul ca provincie rebelă, acuză Statele Unite de încălcarea suvernității sale. Ca să arate acest lucru, China a pornit în zona strâmtorii Taiwan exerciții militare, chiar în timpul vizitei înaltului oficial american.

VEZI ȘI: Nancy Pelosi, în Washington Post: În fața agresiunii accelerate a Partidului Comunist Chinez, vizita noastră este o declarație că America este alături de Taiwan. Lumea se confruntă cu alegerea între autocrație și democrație

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite