Mesajul Elenei Torac, unul dintre cei mai cunoscuți meșteri populari în arta decorării ouălor

Suntem în Săptămâna Patimilor și, din vremuri de demult, creștinii ortodocși obișnuiesc să încondeieze ouăle de Paști.  Despre această tradiție străveche ne-a povestit Elena Torac, unul dintre cei mai cunoscuți meșteri populari în arta decorării ouălor.

17 Aprilie 2020, 10:55 (actualizat 17 Aprilie 2020, 11:42) Știrile TVR |
Elena Torac (stânga) a fost fascinată de creațiile bunicii sale și a dorit să ducă mai departe tradiția
Elena Torac (stânga) a fost fascinată de creațiile bunicii sale și a dorit să ducă mai departe tradiția
Încondeierea ouălor este unul dintre cele mai îndrăgite îndeletniciri pentru Elena Torac
Bunica Eufrosina i-a dat multe sfaturi bune, pe care și acum le respectă

Pe Elena am cunoscut-o la Brodina, un sat de munte, în frumoasa Bucovină. „Elena Torac este una din acele persoane de excepție care, trăind într-un areal încărcat de înțelepciune ancestrală, a știut să şi-o apropie în mod firesc, descoperind tainele ascunse ale simbolurilor migălite cu măiestrie pe oul pascal românesc. În egală măsură, dăruită cu o generozitate nativă, a găsit calea de a transmite învățătura, creând școala tinerilor închistritori de ouă din Brodina, remarcată deja și premiată în târgurile de specialitate”, afirma etnograful Elvira Romaniuc. Mai mult de atât, alături de familia sa, Elena a creat o colecție de obiecte tradiționale, un adevărat muzeu, despre care Paul Torac povestește cu mândrie în emisiunea ,,Aventura Urbană”: ,,Mama este inițiatoarea acestei colecții și este cel mai bun ghid. Aici este mai mult decât o colecție! Este lada de zestre a familiei. O mulțime de obiecte adunate de familia noastră, dar și de alți oameni din satele huțule ale comunei noastre și nu numai”.

Încă din fragedă pruncie, Elena a fost fascinată de creațiile bunicii sale și a dorit să ducă mai departe tradiția: „Îi spuneam des bunicii: Bunico, deși tu ai mulți nepoți, te rog, atunci când ai să îmbătrânești, dacă vrei să-mi dăruiești, eu aș dori să păstrez din odoarele tale. O să le țin cu grijă și cu bucurie și o să duc mai departe tradiția. Și astfel m-am bucurat foarte mult că am putut să dăruiesc copiilor mei aceste obiecte și aceste obiceiuri populare. Îmi place să duc tradiția mai departe și organizez mereu șezători și ateliere de lucru pentru copii și particip la cât mai multe expoziții în țară și în străinătate.

(w460) ÃŽncondeie

În timpuri străvechi, datinile populare aveau un farmec desăvârșit, povestește Elena Torac: ,,Aproape că este un adevărat ritual, începând de la strânsul ouălor din cuibar, care se făcea pe vremuri de Păresimi, în miercurea din a patra săptămână de post. Femeia care le strângea era îmbrăcată în haine de sărbătoare. Le alegea pe cele frumoase, fără asperități, cu o formă armonioasă pentru încondeiere. Și astăzi în satele noastre din Bucovina se procedează la fel.

Încondeierea ouălor este unul dintre cele mai îndrăgite îndeletniciri pentru Elena Torac: ,,Pentru mine este balsam pentru suflet. Un echilibru. Un tratament. Eu m-am născut printre ouă, să zic așa. În loc de jucării, bunica îmi dădea ouă nu foarte bine vopsite, pe care să nu le stric, ca să învăț să încondeiez. În vremea aceea făceam fierturi, așa cum le spunea bunica, din diferite plante, iar casa mirosea a ceaiuri, a flori. Era un miros special pe care îl regăsesc doar la bunica.”

Bunica Eufrosina i-a dat multe sfaturi bune, pe care și acum le respectă, dar le și transmite mai departe celor care doresc să învețe acest meșteșug: ,,Motivele pe care le-am moștenit și le-am învățat de la bunica sunt diferite și poartă fiecare un nume: “Pomul Vieții”, “Fierul plugului”, “Soarele”, “Calea rătăcită”, “Crucea Paștelui”, “Patruzeci de cline”, “Frunza de stejar”, “Salcâmul”. Indiferent de nume, motivul simbolizează destinul omului, drumul necunoscut pe care acesta îl parcurge în viață, dar și scurgerea timpului spre eternitate. Mai mult, ele poartă o poveste, pentru că o parte din viața și din sufletul meșteriței rămâne pe ou.

(w500) Bunica Euf

Cu timpul, motivele simple alese de străbuni au devenit adevărate opere de artă.  Dacă înainte ouăle erau fierte, apoi încondeiate și de Paști dăruite rudelor sau păstrate în apropierea icoanelor, astăzi ouăle sunt golite de albuș și de gălbenuș, pentru a putea fi păstrate timp îndelungat, apoi lucrate cu multă migală și măiestrie, prin tehnica ,,băilor succesive de culoare” sau cea a ,,cerii în relief”.

Elena Torac este un meșter popular desăvârșit, care se reinventează cu fiecare moment în parte. Nu duce mai departe doar meșteșugul încondeierii ouălor, ci și motivele tradiționale bucovinene, pe care le pune la loc de cinste, participând adesea la expoziții importante, în țară și în străinătate: ,,Pe lângă încondeiere, am încercat perforarea și decuparea oului, creând astfel adevărate dantelării, inspirată fiind de iile din Bucovina. Din grija de a aduce ceva nou, am încercat mereu să creez tehnici noi. De exemplu decupez din coajă de ouă coșulețe în care am expus mai multe ouă mici. Din porțiunile decupate am făcut bijuterii cu motive tradiționale, pentru ca și femeia modernă să poarte cu ea la orice eveniment o parte dintre tradițiile românești. Sunt mereu receptivă la nou, dezvoltând meșteșugul, nu doar păstrând obiceiurile preluate de la bătrânii din sat sau de la bunica pe care am moștenit-o.

Chiar dacă trecem printr-o perioadă dificilă, Elena Torac își duce meșteșugul mai departe, având acum mai mult timp pentru pasiunea sa: ,,Sfătuiesc pe toată lumea să încerce orice meșteșug. Poate descoperă talente ascunse. Fără să încercăm, nu avem de unde să știm ce putem face.

Sărbătorile pascale le va petrece alături de familia sa, așa cum face mereu, cu bucurie în suflet și speranță că vor veni vremuri mai bune: ,,Ne gândim, cu ajutorul lui Dumnezeu, că totul va trece și totul va fi bine. De Paști vă doresc Sărbători luminate, cu bucurii alături de cei dragi. Doamne-ajută!

Un articol de Oana Radu Turcu

Producător TV – emisiunea ,,AVENTURA URBANĂ”

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN TIMP LIBER
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 4°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -1°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI