Mesajul dur transmis de scriitorul Dmitri Gluhovski, autorul celebrului roman „Metro 2033”, unui tribunal din Moscova. „Cel mai distructiv și dezumanizant lucru care i s-a întâmplat Rusiei în memoria recentă”

Dmitri Gluhovski
Dmitri Gluhovski
23 martie 2023, 11:27

Gluhovski este judecat în absență. El a scris acest discurs – publicat de Novaia Gazeta Europa – pentru instanță, pentru a răspunde acuzațiilor care i se aduc.

***

Avem nevoie de lege pentru a-i proteja pe cei slabi de invazia celor puternici și pentru a-i proteja pe cei puternici de tentația de a-i invada pe cei slabi. Avem nevoie de lege pentru a-i trage la răspundere pe infractori și pentru a preveni noi infracțiuni. Pentru a eradica ce este mai rău în oameni și pentru a cultiva ce este mai bun.

Nu există nimic mai important și mai prețios decât viața ta. Viața ta îți aparține doar ție și nimănui altcuiva. Nimeni nu are dreptul să ți-o ia. Nimeni nu are dreptul de a-i răni pe cei pe care îi iubești. Și nimeni nu are dreptul de a-ți ordona să ucizi o persoană nevinovată.

Dacă se aprobă o lege care mă obligă să ucid un nevinovat, datoria mea este să încalc această lege. Dacă ei aprobă o lege care mă obligă să acopăr uciderea celor nevinovați, trebuie să încalc și această lege. Dacă ei aprobă o lege care îmi interzice să spun adevărul despre uciderea celor nevinovați de către alții, nimeni nu este obligat să respecte această lege.

Nu contează dacă ucigașii sunt soldații din propria noastră țară. Nu contează dacă aceștia au urmat ordinele comandanților lor sau dacă au urmat ordinele comandantului-șef. Un soldat care ucide o persoană nevinovată este un criminal. Este mai rău decât un criminal obișnuit, pentru că în spatele său se află o forță organizată enormă împotriva căreia victima nu poate riposta.

De ce a introdus Rusia răspunderea penală pentru „răspândirea de informații false în mod deliberat despre utilizarea forțelor armate ruse”?

Pentru a-i împiedica pe oameni să spună adevărul despre crimele și atrocitățile comise de soldații noștri pe teritoriul ucrainean.

Despre tortură, violuri, execuții extrajudiciare. Cazurile de tortură și viol au fost documentate. Cadavrele – cu mâinile legate la spate cu panglici albe pe care soldații ruși le-au ordonat civililor ucraineni să le poarte – au fost exhumate. Acestea sunt fapte. Acest lucru s-a întâmplat deja. Nu puteți interzice adevărul. Puteți doar să încercați să îl ascundeți, pentru a vă continua crimele, tortura și violurile în deplină impunitate.

Războiul împotriva Ucrainei este cel mai distructiv și dezumanizant lucru care i s-a întâmplat Rusiei în memoria recentă. Țara mea a invadat fără motiv sau cauză teritoriul vecinului său, pe care îl considera un stat-frate. A trimis tancuri pentru a cuceri capitala ucraineană. A trimis avioane pentru a-i bombarda orașele. A distrus nenumărate vieți omenești. A ras de pe fața pământului zeci de orașe și așezări. A ocupat pământuri ucrainene și le-a numit ale sale, încălcând dreptul internațional.

Acest război nu are nicio justificare. Oroarea și lipsa de sens sunt prea evidente. Dar cei care au ordonat să începerea lui – Vladimir Putin și cercul său apropiat – nu pot da înapoi. Pentru că, după toate legile umane, ei sunt adevărații criminali aici și se tem să nu fie pedepsiți pentru crima lor.

Rusia este condusă acum prin forță. În Rusia, puterea forței frânge spatele oamenilor, îndoaie legea, învârtind instanțele de judecată pentru a le da dreptul de a continua să frângă spatele celor slabi și de a continua să îndoaie legea după bunul lor plac.

Acesta este motivul pentru care Rusia introduce legi care sunt antiumane prin natura lor.

Ei ne interzic să numim războiul război: ar trebui să spunem în schimb „operațiune militară specială”. Pentru ca ei să nu fie nevoiți să dea socoteală în fața propriilor cetățeni și a altora despre câți ucraineni au fost uciși degeaba, câți ruși și-au pierdut viața în zadar. Pentru a reduce la tăcere pe oricine îndrăznește să vorbească despre asta. Pentru a-i trimite la închisoare pentru zece, cincisprezece ani.

Ne interzic să le demascăm minciunile și să vedem adevărul așa cum este. Au inclus această definiție chiar în numele legii, obligându-ne să spunem că faptele dovedite sunt „informații false în mod deliberat”. Ei au permis uciderea celor nevinovați. Ne-au ordonat să le acoperim crimele. Să anulăm pedeapsa pentru criminali. Să-i încurajăm să comită mai multe crime.

Cei de la putere ne fac un curs accelerat, obligându-ne să credem că răul inimaginabil este normal și chiar binevenit. Ne forțează să renunțăm la principiile noastre morale de bază, care ne-au fost predate în copilărie de către părinții noștri. Ne forțează să ne obișnuim cu minciunile și crimele.

Această interdicție de a spune adevărul cu voce tare și cerința de a proclama minciunile în public are un rost. Scopul este de a scăpa noua generație de ruși de orice respect de sine. Pentru a le distruge demnitatea, pentru a-i face să renunțe la ei înșiși de teama unei pedepse nedrepte și pentru a-i face să-și calce în picioare imperativele morale, înțelegerea naturală a ceea ce este legea umană, de unii singuri.

Războiul împotriva Ucrainei este cel mai distructiv și dezumanizant lucru care i s-a întâmplat Rusiei în memoria recentă. Incapabil să-i dezumanizeze pe ucraineni, guvernul rus își dezumanizează proprii cetățeni. Amploarea distrugerii din Ucraina se vede cu ochiul liber, chiar și din spațiu. Dar, deși procesele distructive lansate în sufletul națiunii ruse, în țesătura societății noastre, de către guvern din instinct de conservare, sunt deocamdată nevăzute, ele amenință însăși existența Rusiei.

Pentru a se salva pe el însuși acum, guvernul rus distruge frumoasa și prospera Ucraină și distruge, de asemenea, Rusia, patria mea. Nu pot face nimic pentru a opri acest lucru, dar nu pot rămâne tăcut.

Sunt încrezător că spun adevărul prin expunerea crimelor armatei ruse în Ucraina. Sunt convins că Ministerul Apărării și conducerea rusă mint și mint de ceva vreme, încercând să justifice acest război teribil și lipsit de sens. Sunt încrezător că nu eu sunt cel care comite crima împotriva Rusiei și a viitorului său – ei sunt cei care o comit.

Există legi pe care nimeni nu trebuie să le respecte vreodată. Și nici eu nu voi adera la ele.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite