Mesajele legate de COVID cu atașamente dăunătoare au crescut cu 43%

Eugene Kaspersky, fondatorul și CEO-ul Kaspersky, consideră că atacurile cibernetice asupra spitalelor în timpul pandemiei COVID-19 sunt asemenea unor atacuri teroriste.

 

27 Aprilie 2020, 14:25 (actualizat 27 Aprilie 2020, 14:27) |
Blog, internet, online

Kaspersky, împreună cu Costin Raiu, Directorul Echipei Globale de Cercetare și Analiză Kaspersky și Yuri Namestnikov, șeful echipei de cercetare și analiză globală Rusia, au discutat într-o conferință de presă online despre implicațiile securității cibernetice în ceea ce privește focarul COVID-19, informează Agerpres. Eugene Kaspersky le-a spus participanților că, în ciuda măsurilor actuale de distanțare socială care au fost puse în aplicare în întreaga lume, vom observa un impact foarte mic asupra peisajului securității cibernetice. “Cel mai probabil, atacatorii cibernetici vor rămâne activi. Ei sunt oricum obișnuiți să lucreze de acasă iar circumstanțele lor nu s-au schimbat drastic. Vor continua să încerce să atace companiile și persoanele fizice și este de datoria noastră să continuăm să ne apărăm clienții. Orice atac efectuat asupra unui spital în acest moment poate fi considerat drept echivalentul unui atac terorist.”

Costin Raiu a precizat că ar dori ca indivizii sau grupurile rău intenționate care efectuează atacuri asupra instituțiilor de sănătate, să fie pedepsite. El a adăugat: “Mesajul trebuie să fie unul clar pentru atacatorii cibernetici și anume faptul că orice persoană care acționează împotriva instituțiilor medicale va fi urmărită de autorități și companii de securitate cibernetică cum este a noastră, pentru a ne asigura că este adusă în instanță”.

Costin a adăugat “Personalul din spitale trebuie, firesc, să se concentreze asupra îngrijirii pacienților și salvării de vieți. În mod obișnuit, acesta nu este neapărat preocupat de actualizarea sistemelor IT. Se poate, așadar, să-și gestioneze și să prioritizeze resursele în mod diferit și dacă trebuie să aleagă între investiția în soluții de securitate cibernetică sau achiziționarea de echipament medical, alegerea este una evidentă.”

În ceea ce privește peisajul amenințărilor, ultimele luni au înregistrat o creștere atât a atacurilor oportuniste, cât și a celor planificate, cu campanii de phishing care au pus niște probleme, întrucât au transmis utilizatorilor sfaturi false legate de coronavirus. Yury Namestnikov a adăugat: “Vedem o răspândire a mesajelor legate de COVID-19, care îi îndeamnă pe oameni să deschidă link-uri sau atașamente dăunătoare, care descarcă malware. Am observat o creștere de 43% a acestui tip de atacuri, între ianuarie și martie 2020.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C 5°C
IASI -4°C 5°C
CLUJ -4°C 0°C
CONSTANTA -1°C 6°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -4°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI