Liderii lumii trimit mesaje de susținere Ucrainei de Ziua Independenței. Și Alexandru Lukașenko a făcut urări țării vecine

24 august 2022, 10:48

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, urează succes Ucrainei astăzi, de Ziua Independenței. El a postat pe Twitter următorul mesaj: De Ziua Independenței Ucrainei, aduc un omagiu curajoaselor femei și bărbați ucraineni care luptă pentru libertatea și țara lor. NATO a sprijinit Ucraina de când este independentă și puteți continua să contați pe NATO atâta timp cât este nevoie. Ucraina va învinge!

Și președinta Republicii Moldova Maia Sandu a transmis un mesaj Ucrainei pe contul său de pe Twitter în această dimineață: „Admirăm curajul poporului ucrainean și puterea de a-i sfida pe invadatori – apărători ai casei lor și luptători pentru libertate, independență și democrație. Sunteți o inspirație pentru generațiile viitoare. Vă stăm alături și vă dorim pace și prosperitate.”

 

Premierul britanic Boris Johnson a transmis poporului ucrainean felicitări de Ziua Independenței: ”Popor al Ucrainei, de Ziua Independenței voastre, vreau să știți acest lucru: oricât de mult va dura, Regatul Unit vă va fi alături.”

Reședința premierului britanic Downing Street nr. 10 a fost decorat cu un aranjament de flori albastre și galbene în onoarea Zilei Independenței Ucrainei.

Premierul în exercițiu, Boris Johnson, a fost văzut pozând în fața clădirii.

Preşedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukaşenko, principalul aliat al Rusiei, care a invadat în urmă cu şase luni Ucraina, a adresat miercuri un mesaj de felicitare poporului ucrainean cu prilejul Zilei Independenţei acestui stat, a anunţat serviciul său de presă, transmite AFP.

Sunt convins că divergenţele actuale nu pot distruge baza multiseculară a relaţiilor sincere de bună vecinătate între popoarele celor două ţări”, a precizat în acest mesaj preşedintele Lukaşenko.

Belarusul va continua să se pronunţe pentru ”consolidarea contactelor prieteneşti pe baza respectului reciproc la toate nivelurile’‘ cu Kievul, a dat el asigurări.

Preşedintele belarus le urează ucrainenilor un cer paşnic, toleranţă, curaj şi forţă pentru a reveni la o viaţă bună’‘, a adăugat serviciul de presă al preşedinţiei belaruse.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a postat pe Twitter o imagine colorată în culorile drapelului ucrainean a clădirii instituției pe care o conduce și următoarele mesaje: ”Pe 24 august, lumea sărbătorește Ziua Independenței Ucrainei. Deci în seara asta, Comisia Europeană  poartă cu mândrie galben și albastru, pentru a arăta sprijinul nostru față de Ucraina. Suntem cu mândrie alături de prietenii noștri ucraineni în lupta lor pentru un viitor liber, independent și european.”

Dragi cetățeni ai Ucrainei, niciodată nu putem egala sacrificiile pe care le faceți în fiecare zi. Dar putem și vom fi alături de tine. UE a fost alături de dumneavoastră în această luptă încă de la început. Și vom fi cât va fi nevoie”, a adăugat Ursula von der Leyen.

De Ziua Independenței Ucrainei, afirmăm dreptul ucrainenilor de a fi liberi și de a face propriile alegeri. UE nu va înceta niciodată să sprijine independența Ucrainei și lupta sa curajoasă împotriva agresiunii ilegale a Rusiei.”, a transmis și președința Parlamentului European, Roberta Metsola.

Și președintele Klaus Iohannis a reiterat sprijinul și solidaritatea României cu poporul ucrainean.

Palatul Victoria a fost iluminat în culorile drapelului ucrainean marți seară, între orele 20.00 și 24.00, cu prilejul marcării Zilei Drapelului de Stat al Ucrainei. Și miercuri, între orele 20.00 și 24.00, cu prilejul Zilei Independenței Ucrainei clădirea Guvernului va fi iluminată în abastru și galben. „Deși simbolic, gestul acesta confirmă o dată în plus sprijinul nostru față de poporul greu încercat al Ucrainei, iar prin măsurile concrete pe care le-am luat la nivel de autorități și prin mobilizarea emoționantă a numeroși români pentru a-i ajuta pe cetățenii ucraineni refugiați, România s-a poziționat ferm alături de Ucraina și împotriva agresiunii militare neprovocată, ilegală și irațională declanșată de Rusia”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Fostă republică sovietică, Ucraina sărbătoreşte Ziua Independenţei miercuri, zi în care marchează totodată şi împlinirea a şase luni de la invazia Rusiei asupra Ucrainei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite