Mesaje de felicitare, optimism și deschidere către viitoarea administrație americană. Ton conciliant din Iran

8 noiembrie 2020, 15:51

Premierul Boris Johnson l-a felicitat pe Joe Biden, dar analiștii estimează că relațiile nu vor fi așa strânse cum au fost cu președintele Donald Trump.

Mai marii Uniunii Europene au trimis toți mesaje de felicitare tandemului Biden – Harris.

David Sassoli, președintele Parlamentului European: „Noului preşedinte, Joe Biden, toate urările noastre de bine. Lumea are nevoie de o legătură puternică între Europa şi SUA pentru relansarea relațiilor transatlantice„.

Susținător al președintelui Trump, premierul Ungariei, Viktor Orban, nu l-a felicitat imediat pe Biden, cum au făcut mai toți europenii. A așteptat până duminică și i-a urat sănătate și succes.

Și din Israel au venit felicitările ceva mai târziu. Premierul l-a felicitat pe Biden și a trecut în același timp în revistă realizările lui Donald Trump în Orientul Mijlociu.

Există însă și oficiali mai rezervați. Președintele Mexicului, Lopez Obrador, declară că nu felicită pe nimeni până nu se anunță oficial numele câștigătorului. Premierul Sloveniei, Ivan Janša, a scris pe Twitter: „Interesant. S-au depus plângeri în toate circumscripțiile cu rezultat strâns, instanța nu a început să le analizeze, dar presa, nu un for oficial, anunță cine a câștigat„.

Iranul privește cu optimism schimbarea de administrație de la Casa Albă.

Pe un ton conciliant, președintele Hassan Rouhani a lăsat să se înțeleagă faptul că e deschis reluării dialogului cu Statele Unite.

Palestinienii spun că, odată cu plecarea lui Trump, Statele Unite vor susține, din nou, cauza palestiniană.

Printre mesajele de felicitare din America Latină e și cel al lui Nicolas Maduro, controversatul lider venezuelean. El spune că e gata de dialog cu viitoarea administrație americană.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite