Mesaj impresionant pentru pompierii români: Vă mulțumesc din toată inima pentru că mi-ați salvat fratele și soția, în mod special bărbatului cu casca roșie! Vă sunt dator toată viața!

11 februarie 2023, 19:16

În cinci zile, de când au ajuns în orașul Antakya din provincia Hatay, pompierii români au reușit să salveze cinci persoane prinse sub ruinele blocurilor care s-au prăbușit în timpul cutremurelor devastatoare. Impactul asupra echipelor de intervenție a fost major, iar mărturiile românilor sunt impresionante.

BOGDAN TOMA, ofițer de presă DSU: La momentul în care colegii mei au reușit să salveze cele două persoane – soț și soție – m-a impresionat că erau practic îmbrățișate cu copilul, între cei doi, probabil din dorința de a-l proteja. Din păcate, pentru cel mic, noi nu am mai putut face nimic, era deja decedat, în schimb, am reușit să salvăm cele două persoane și ne-a dat o putere să trecem mai departe.

Fratele bărbatului salvat împreună cu soția sa a transmis un mesaj tulburător, care i-a emoționat pe reprezentanții DSU.

SURSA: DSU, via Facebook:

„(…) Vă mulțumesc din toată inima pentru că ați răspuns rugăminților mele și pentru că mi-ați salvat fratele și soția. Ați fost puternici și ați tratat situația foarte profesional. Aș dori să-i mulțumesc în mod special bărbatului cu casca roșie. A fost foarte răbdător cu mine și m-a ținut la curent cu toate actualizările și detaliile și m-a îmbrățișat când s-a finalizat salvarea fratelui meu și a soției sale. A fost profund îndurerat și trist pentru pierderea copilului. (…) Vă sunt dator toată viața”.


Bărbatul cu casca roşie este locotenentul Bogdan Toma, care ne-a făcut mărturii impresionante despre intervențiile din zona calamitată.

BOGDAN TOMA, ofițer de presă DSU: Mai mult de 90% din clădiri nu mai pot fi locuite. Dorm practic în corturi sau în saci de dormit aproape de locuința care le-a fost distrusă de cutremur. M-a impresionat omenia lor. Faptul că, din puținul pe care ei îl aveau, mă refer la hrană, încercau să vină la salvatori și să le dea o bucățică de pâine, în semn de recunoștință. Sau un pahar cu apă. Cel mai probabil, acele lucruri, în primele momente ale intervenției noastre aici, erau ultimele lor lucruri.

120 de români, specialişti ai IGSU, personal medical şi şapte câini utilitari intervin în prezent în zonele calamitate din Turcia. Căutările sunt continue, însă, din păcate, cu fiecare zi sunt speranțe tot mai mici să fie găsiți supraviețuitori. Șeful DSU a anunțat că România va trimite ajutoare din rezerva resc-EU.

Raed Arafat, șeful DSU: 2.000 de corturi, 8.000 de paturi, cu toate anexele lor – de la încălzitoare, la sisteme de iluminat, la paturi, saltele. Deja se încarcă trenul care va pleca cu ele, e cantitate imensă, vorbim de mii de metri cubi.

Zeci de tone de ajutoare sunt pregătite și pentru Siria, unde, din cauza situației dificile, bunurile vor ajunge cu sprijinul Națiunilor Unite.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite