Mesaj greșit înțeles de la Ministerul Sănătății, confuzie în spitale

8 ianuarie 2021, 13:33

Ministerul a revenit dimineață cu o nouă adresă, de data această corectă. Între timp, numărul cadrelor medicale imunizate a depășit 92 de mii. Iar cel al reacțiilor adverse a ajuns la 314.

Un angajat grăbit din Ministerul Sănătății i-a bulversat pe managerii spitalelor. Trebuia să-i informeze că au termen până vineri seară, la ora 20 să finalizeze programarea personalului pentru vaccinare. Dar în nota redactată, a scris că vaccinarea trebuie încheiată până la acest termen. Ca să lămurească situația, oficialii din minister au revenit cu o rectificare.

“Ministerul Sănătății îndeamnă centrele de vaccinare să accelereze programările pentru imunizarea personalului din etapă 1. În acest fel vom putea demara mai repede etapă a doua. (…) Chiar și după ce a două etapă va fi demarată, lucrătorii din etapă 1 se vor putea vaccina în continuare”.

Comunicatul, de data aceasta corect, a fost retransmis către spitale și direcțiile de sănătate publică.

Din cauza mesajului inițial transmis eronat, Ia unele centre de vaccinare s-a format aglomerație, așa cum s-a întâmplat în sectorul 4 din Capitală. Dimineața, câteva cadre medicale au fost nevoite să aștepte afară până când au fost vaccinate.

Printre cei care s-au imunizat a fost și medicul Cătălin Cârstoveanu, cel supranumit “Îngerul copiilor”. Înainte de a se vaccina, s-a informat temeinic: “Sigur că nu este totul perfect. Nu e un vaccin care să fi avut viață 20 de ani. Sigur că nu este totul perfect. Dar știm unele lucruri. Milioanele care s-au vaccinat, s-au vaccinat alții înaintea noastră, știm care sunt efectele secundare. Lucrurile sunt științifice, sunt publicate, sunt transparente”.

În cadrul centrelor de vaccinare procedurile prevăd triaj epidemiologic, completarea formularelor șI introducerea datelor în registrul național, imunizarea, monitorizarea unor eventuale reacții adverse și, la final, înmânarea certificatului de vaccinare. Autoritățile vor cA din 15 ianuarie să înceapă etapă a două a campaniei de vaccinare, când vor fi imunizați vârstnicii și angajații din instituțiile cheie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite